Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ο στρατός του Ιράκ επιτίθεται σε οικογένειες φερόμενων τζιχαντιστών

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι εκτόπισαν με τη βία τουλάχιστον 170 οικογένειες φερόμενων ως μελών του Ισλαμικού Κράτους σε ένα κλειστό «στρατόπεδο αποκατάστασης» για να τους τιμωρήσουν.

«Οι ιρακινές αρχές δεν θα πρέπει να τιμωρούν ολόκληρες οικογένειες εξαιτίας των ενεργειών συγγενών τους», δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή.

«Η καταχρηστική αυτή συμπεριφορά ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και υπονομεύει τις προσπάθειες να προωθηθεί η συμφιλίωση στις περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από το ΙΚ», πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την ήττα των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, τερματίζοντας τρία χρόνια κυριαρχίας του ΙΚ στο προπύργιό του στο Ιράκ.
Τώρα η ιρακινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το δύσκολο έργο να αποτρέψει τα αντίποινα εναντίον ατόμων που συνδέονται με το ΙΚ, τα οποία ενδέχεται μαζί με τη διαδογματική ένταση που υπάρχει στο Ιράκ να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμα της σταθερότητας στη χώρα.

«Τα στρατόπεδα για τις αποκαλούμενες οικογένειες του ΙΚ δεν έχουν καμία σχέση με την αποκατάσταση. Αντίθετα είναι κέντρα κράτησης για ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν κατηγορηθεί για κάτι», τόνισε η Φάτιχ. «Οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν ελεύθερα όπου μπορούν να ζήσουν ελεύθερα» πρόσθεσε.

Οι ιρακινές αρχές δημιούργησαν το πρώτο από αυτά που χαρακτηρίζουν «στρατόπεδα αποκατάστασης» στην Μπαρτάλα, ανατολικά της Μοσούλης. Το HRW καταγγέλλει ότι επίσημος στόχος του στρατοπέδου είναι να προχωρήσει στην ψυχολογική και ιδεολογική αποκατάσταση των οικογενειών μελών του ΙΚ.

«Αναγκαστικοί εκτοπισμοί και αυθαίρετες κρατήσεις σημειώνονται στις περιοχές Άνμπαρ, Μπάμπιλ, Ντιγιάλα, Σάλαχ αλ Ντιν και στη Νινευή, και συνολικά επηρεάζουν εκατοντάδες οικογένειες», τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει πολύ λίγα για να σταματήσουν αυτές τις καταχρήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν σε αυτές», καταγγέλλει το HRW.



Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/696835/o-stratos-tou-irak-epitithetai-se-oikogeneies-feromenon-tzihadiston/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.