Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Wall Street Journal: Ελλάδα και Ισπανία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό παρά την υψηλή ανεργία

Για ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν δύο χώρες του ευρωπαικού Νότου κάνει λόγο η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Steet Journal» αναφερόμενη στην κίνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας να βοηθήσουν τα χαμηλά εισοδήματα με την αύξηση του κατώτατου μισθούτην ώρα που και οι δύο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και παρά τον υψηλό δείκτη ανεργίας που μαστίζει την οικονομία τους.

Στην Ισπανία οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου ενώ και η Ελλάδα κινείται σε προεκλογική περίοδο. 

Στο επίμαχο άρθρο η δημοσιογράφος της WSJ Νεκταρία Σταμούλη, παραθέτει την μαρτυρία μιας Ελληνίδας εργαζόμενης σε καφετέρια, η οποία βλέπει με «μισό μάτι» την αύξηση του μισθού της τα τελευταία χρόνια. Η Ευαγγελία Κοσκινά, όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, μόλις έλαβε την πρώτη αύξηση στο μισθό της τα τελευταία έξι χρόνια. Ωστόσο, η ίδια ανησυχεί ότι θα μπορούσε να είναι άσχημα τα νέα για την καφετέρια όπου εργάζεται. Για τους εργοδότες, δηλαδή, που θα πρέπει να βάλουν πιο γερά το χέρι στην τσέπη για να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων. 

«Η Ελλάδα, όπως και ο εταίρος της στην Ε.Ε, η Ισπανία, αποφάσισαν φέτος ξαφνικά να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, παρά την "κληρονομιά" της υψηλής ανεργίας που τους έχει αφήσει η μακρά κρίση του χρέους στην Ευρώπη», αναφέρει το άρθρο. 

«Και στις δύο χώρες», όπως επισημαίνει η Wall Steet Journal, «οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν βάλει στοίχημα - ενάντια στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική - ότι αυτές οι αυξήσεις θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης καθώς και των ψηφοφόρων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, και οι δύο χώρες έχουν έναν υψηλό δείκτη βραχυχρόνιων-προσωρινών θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα όταν η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επιχειρήσεις να τείνουν να καταργούν αυτές τις προσωρινές θέσεις».


Πηγή: https://www.protothema.gr/economy/article/874076/wall-street-journal-ellada-kai-ispania-auxanoun-ton-katotato-mistho-para-tin-upsili-anergia/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.