Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Π. Σκουρλέτης: Βαθιά ταξικός και αντικοινωνικός ο χαρακτήρας της πολιτικής της Ν.Δ.

Π. Σκουρλέτης: Βαθιά ταξικός και αντικοινωνικός ο χαρακτήρας της πολιτικής της Ν.Δ.
Ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε τον νεοφιλελεύθερο, ταξικό, χαρακτήρα της πολιτικής που διέπει τη Νέα Δημοκρατία σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 στους 88,6.
Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:
Για τον τρόπο διάθεσης του υπερπλεονάσματος και την στάση της Νέας Δημοκρατίας
«Αισθανθήκαμε την ανάγκη να επιστρέψουμε - διαθέσουμε αυτά τα χρήματα σε μια τέτοια κατεύθυνση που να καλύπτει τους οικονομικά πιο αδύναμους και αυτό πραγματικά δείχνει μια κοινωνική ευαισθησία. Μου κάνει εντύπωση η κριτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία, που χαρακτηρίζει αυτή την πολιτική επιδοματική και την οικτίρει, την χλευάζει, δείχνοντας έτσι τον πραγματικό, ταξικό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας. Και δημιούργησαν την κοινωνική χρεοκοπία και τώρα έρχονται θρασύτατα να μας πούνε ότι κακώς ασκείται μία πολιτική υπέρ των πιο αδύνατων είτε μέσα από τις επιδοτήσεις για το ενοίκιο είτε μέσα από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί είναι άνθρωποι μοχθηροί απέναντι στον κόσμο, Αλλά διότι είναι ακραία νεοφιλελεύθεροι. Ο νεοφιλελευθερισμός τι θέλει; Θέλει να υπάρχει ανέχεια, θέλει να υπάρχει μεγάλο κομμάτι ανεργίας για να συμπιέζει την αμοιβή της εργασίας. Να έχουμε μικρότερους μισθούς και έτσι να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αυτό λέει ο νεοφιλελευθερισμός. Ως προς αυτό είναι συνεπής η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας βαθιά ταξικός αντικοινωνικός χαρακτήρας που την διέπει».
Για την πορεία συγκρότησης του αριστερού - προοδευτικού πόλου
«Είναι διαρκείς οι συμμετοχές κινήσεων, προσώπων. Εκδηλώσεις οι οποίες πρωτοβουλιακά στήνονται στην περιφέρεια. Πραγματικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική κινητικότητα, που φαίνεται ότι συσπειρώνει και εμπνέει κόσμο».
Σχετικά με την παραίνεση, από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, για μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας
«Αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει πράξη μια τέτοια λογική, είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμη και τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, σε όλες τις βασικές, τις στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές που αφορούσαν την χώρα και την οικονομία, ουσιαστικά δεν υπήρχε διαφοροποίηση. Υπήρχε συμπληρωματικότητα. Ήταν ένας δικομματισμός, όχι διπολισμός, ένας δικομματισμός ο οποίος χαρακτηριζόταν από μία προγραμματική συμπληρωματικότητα. Αυτό στα χρόνια του μνημονίου και κάτω από τις ανάγκες εκείνης της περιόδου, οδήγησε στη γνωστή συγκυβέρνηση. Αλλά και στα πρόσφατα χρόνια της αντιπολίτευσης για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σε κρίσιμα ζητήματα υπάρχει ένας απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στις ηγεσίες τους. Δεν είναι τυχαία». […] «Δεν εξυπηρετεί η λογική της συγκυβέρνησης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προγραμματικές προτάσεις. Αντίθετα, ενέχει κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία. Γι’ αυτό μιλάμε για έναν νέο μεταμνημονιακό διπολισμό».
Για το ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές
«Αυτό θα εξαρτηθεί καταρχάς από τον πολιτικό χάρτη. Μας ενδιαφέρει κάτω από ποιους όρους θα πάμε στις εκλογές, μέσα από ποια προγραμματική αντιπαράθεση, πόσο αυτή η αντιπαράθεση θα είναι τελικά επ’ ωφελεία της χώρας για την επόμενη ημέρα των εκλογών και δεν θα αναλωθεί σε δευτερεύοντα ζητήματα ή δεν θα χαρακτηρίζεται ως μια fake αντιπαράθεση, διότι δυστυχώς ζούμε στην εποχή της fake επικοινωνιακής δημοκρατίας. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε ψεύτικες εικόνες και να χάνουμε τα πραγματικά προβλήματα από τον ορίζοντά μας».
Για τη διαφορά που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα
«Όταν η πλειοψηφία του κόσμου, όχι ένα μεγάλο ποσοστό, η πλειοψηφία, πάνω από 50%, σε κάθε μεγάλη δημοσκόπηση, ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που γίνονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρνείται να απαντήσει, υπάρχει πλέον μια δομική αδυναμία των δημοσκοπήσεων να καταγράψουν τις πραγματικές διαθέσεις του κόσμου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο αυτό, κάτι σημαίνει. Είναι μια πολιτική στάση του κόσμου, να μη μιλάει. Κρατάει μια κριτική στάση αναμονής. Θα δούμε λοιπόν πως θα πάνε τα πράγματα. Έχουν μια πολύ σχετική και μικρή αξία αυτά που μας δείχνουν ως εικόνα οι δημοσκοπήσεις».
Για την αποδοχή στην Βόρεια Ελλάδα
«Κι εδώ επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα που απέχει από την πραγματική. Μάλιστα, κάποιοι έκαναν και ανόητους συμψηφισμούς προχθές, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Υπήρξαν σε τρεις συγκεκριμένες πόλεις μερικές δεκάδες ανθρώπων στην κυριολεξία, οι γνωστοί οι οποίοι μαζεύονται κάθε φορά έξω από τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή παρουσίες κυβερνητικών στελεχών. Αυτό υπερμεγεθύνεται και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κατακλύζει τον χώρο του διαδικτύου, για να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα δήθεν αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης από τους Βορειοελλαδίτες. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο κόσμος προσπαθεί να μάθει και να εμβαθύνει, και στο περιεχόμενο της συμφωνίας και προφανώς δεν υιοθετεί τέτοιου είδους στάσεις. Και έγινε μάλιστα ένας παραλληλισμός με το ’11. Διαβάσαμε διάφορες αστείες αναλύσεις. Το ’11 σε δεκάδες πόλεις είχε γίνει κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και με ακραία φαινόμενα, με καταδικαστέες πρακτικές, σε κάποιες από αυτές. Αλλά ήταν πραγματικός αναβρασμός, μια στάση της κοινωνίας αντίστασης και αντιπαράθεσης με την βάρβαρη τότε μνημονιακή πολιτική. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σήμερα; Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλω να ονομάσω συγκεκριμένα Μέσα, επιχειρούν αυτή τη στιγμή να κάνουν τέτοιου είδους εξισώσεις και βλέπετε μια σειρά από αστείες αναλύσεις».
Για την στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις εντάσεις κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου
«Η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι τρίβει τα χέρια της, διότι με την ρητορική της και με την πολιτική της στάση προφανώς τα ενθαρρύνει. Δεν λέω ότι τα οργανώνει, αλλά τα ενθαρρύνει και δεν καταδικάζει ευθέως. Αυτό για το οποίο υπερηφανευόταν η Νέα Δημοκρατία, ότι “καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται” φαίνεται να μην ισχύει εδώ. Υπάρχουν επιλεκτικές ευαισθησίες από τη Νέα Δημοκρατία. Όταν πρόκειται για την ακροδεξιά δεν θέλει να τη στενοχωρήσει».
Για την μετάβαση των υποψηφίων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών
«Είμαι σχεδόν βέβαιος γι’ αυτό. Βάζω πάντα το σχεδόν γιατί σαν άνθρωπος δεν χαρακτηρίζομαι από απόλυτες εκτιμήσεις».
Για τις προϋποθέσεις έγκρισης της χορήγησης της δόσης από το Eurogroup
«Είναι ένα θέμα το οποίο σχετίζεται και με την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως αναδεικνύει - μέσα σε διαφορετικές συνθήκες απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα, το διάστημα της στενής μνημονιακής επιτήρησης - μια αντιπαράθεση, μια αντιπαλότητα με συγκεκριμένες πολιτικές, η οποία υπήρχε και υπάρχει κάτω από νέες συνθήκες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα. Περί αυτού πρόκειται. Το να θέτεις ως προτεραιότητα την ανάγκη να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερους, είναι κάτι που προφανώς δεν το αντιλαμβάνονται έτσι αυτοί οι οποίοι κοιτάζουν είτε να επωφεληθούν από τα προβλήματα που έχει ο κόσμος ή μονομερώς κοιτάζουν το συμφέρον των τραπεζών. Εμείς έχουμε έρθει σε μια συμφωνία με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Προφανώς υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμοί. Νομίζω ότι είναι μια πρόταση η οποία είναι δομημένη, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών, το 70% των ανθρώπων που έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια τους, την πρώτη τους κατοικία και μάλιστα εισαγάγει και δύο καινούργια ποιοτικά στοιχεία που δεν τα είχαμε μέχρι τώρα. Το θέμα της συνδρομής του Δημοσίου στην αποπληρωμή αυτών των χρεών, μέσα από την επιδότηση της δόσης και το θέμα των περιπτώσεων εκείνων που έχουν υποθηκευτεί πρώτες κατοικίες για επιχειρηματικά δάνεια. Αυτά είναι δύο νέα ποιοτικά στοιχεία που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο προστασίας».
Για το αν οι θεσμοί έχουν πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα, με συγκεκριμένες αντιλήψεις έχουν. Όπως είχαν και έχουν πρόβλημα κατά καιρούς, με διάφορα πράγματα. Και η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, δεν ήταν κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι θεσμοί. Τους ακούσατε ποτέ να λένε “μπράβο σας, καλά κάνατε»”; Οι θεσμοί έχουν συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα. Εκφράζουν μια ακραία νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στα ζητήματα της οικονομίας. Είναι μια παρωχημένη, κατά τη γνώμη μου, αντίληψη που αντιλαμβάνεται τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους».
Για την περίπτωση αρνητικών μηνυμάτων λόγω της μη αποδέσμευσης της δόσης στο επόμενο Eurogroup
«Δεν θα υπάρχουν αρνητικά μηνύματα. Κάποια στιγμή θα δοθεί αυτή η δόση είτε στο προσεχές Eurogroup είτε αργότερα. Αυτή είναι η συμφωνία που υπάρχει. Μιλάμε για μία δόση η οποία δεν σχετίζεται με τις προηγούμενες, δεν είναι δανειακή δόση αυτή. Δεν είναι καινούργιος δανεισμός αυτός. Είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν διακρατήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτά, υπάρχει απόφαση και θα δοθούν κάποια στιγμή. Πιέζουν για λόγους που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των δικών τους άποψων και σκοπιμοτήτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.