Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κουρτς λίγο πριν τη συνάντηση με Τραμπ: Υπάρχουν πολλά στα οποία έχουμε διαφορετική γνώμη

Ως καλή δυνατότητα να ανταλλάξει μαζί του απόψεις, εκτίμησε σε σημερινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, την επικείμενη συνάντησή του απόψε (στις 20.50 ώρα Ελλάδας) στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στα οποία έχουμε διαφορετική γνώμη», ο καγκελάριος ανέφερε πως υπήρχε κάποτε μία άλλη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως παράδειγμα ανέφερε ιδιαίτερα το ελεύθερο εμπόριο, όπου, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν μόνο διαφορετικές απόψεις, αλλά και μία "επικίνδυνη δυναμική", στην κατεύθυνση του προστατευτισμού και ακριβώς αυτό συνιστά απειλή για μία χώρα όπως η Αυστρία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές και οποιοσδήποτε περιορισμός σημαίνει πως κινδυνεύουν θέσεις εργασίας.

Παραπέμποντας στις καλές επαφές της Βιέννης με τη Μόσχα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως την περασμένη χρονιά είχε τέσσερις συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι το ίδιο απαραίτητες είναι και οι επαφές με τις ΗΠΑ.

Η Αυστρία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και χρειάζεται ως εκ τούτου μία καλή επικοινωνία όχι μόνον με την Ανατολή, αλλά και με την Δύση, "ιδιαίτερα επειδή οι ΗΠΑ είναι, μετά την Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας", διευκρίνισε.

Ως επιπλέον θέματα της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο (σ.σ.: η οποία, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα διαρκέσει μόλις 15 λεπτά της ώρας), ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, που, όπως είπε, απορρίπτει ο Ντόναλντ Τραμπ, τον αγώνα για τον αφοπλισμό, που υποστηρίζει παραδοσιακά η Αυστρία, ή τον αγωγό „Nord Stream" και την επιστροφή μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά την επίσημη ανακοίνωση, στις αρχές Φεβρουαρίου, της σημερινής συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά : "οι ΗΠΑ είναι μία υπερδύναμη και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και ως εκ τούτου έχουμε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ", προσθέτοντας: «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την αυστριακή Καγκελαρία, το κέντρο βάρους της συνάντησης δίνεται στις διμερείς σχέσεις, στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε θέματα εμπορίου, καθώς επίσης στα τρέχοντα γεωπολιτικά ζητήματα και σε θέματα ασφάλειας, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη, όπως κατηγορηματικά τονιζόταν από την Καγκελαρία, δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με την στάση του Αυστριακού καγκελάριου στο θέμα της Βενεζουέλας - στο οποίο έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της αντιπολίτευσης -- καθώς οι προετοιμασίες της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον γίνονται εδώ και μήνες.

Η τελευταία επίσκεψη Αυστριακού καγκελάριου στις ΗΠΑ ήταν εκείνη του τότε επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τον Δεκέμβριο του 2005, ενόψει της κατοπινής αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006, ενώ ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αυστρία ήταν ο Τζορτς Μπους, ο οποίος τον Ιούνιο του 2006 συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στη Βιέννη.


Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/866667/kourts-ligo-prin-ti-sunadisi-me-trab-uparhoun-polla-sta-opoia-ehoume-diaforetiki-gnomi/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.