Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Ηρώδειο: Όλα όσα θα δούμε το φθινόπωρο


Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα -από τον Bryan Ferry, τη Luz Casal, τον Carlos Acosta και το «Classic Rock 2» μέχρι παραστάσεις αρχαίου δράματος, Διονύση Σαββόπουλο με Μαρίνα Σάττι και Michel Legrand. Όλα όσα θα δούμε στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. 
1η Σεπτεμβρίου: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε απόδοση - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Κόκλα, Ιωάννη Παπαζήση. Άνοιξαν το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου και τώρα, έρχονται στο Ηρώδειο. «Ο δεκαεννιάχρονος Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία του Αχαρνής στα Λήναια του 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, και αποσπά το πρώτο βραβείο. Στόχος του είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι. Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους Αχαρνής υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο∙ σε μια σκηνή του έργου, ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν μ’ ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μας χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους Αχαρνείς διονυσιακό πνεύμα»(Σημείωμα του σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνου). 
NDP PHOTO AGENCY
3 Σεπτεμβρίου: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με τους Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρη Πιατά, Αντώνη ΚαφετζόπουλοΣτην παράσταση του Κώστα Φιλίππογλου, ο κόσμος των ζωντανών αργοπεθαίνει μέσα στην αδυναμία του να πλάσει μύθους που θα τους σέβεται. Αντίθετα, ο Άδης σφύζει από ζωή, γιατί οι κάτοικοί του παραμένουν ικανοί να παίρνουν απόσταση από τον εαυτό τους. Ο θεός Διόνυσος μασκαρεμένος σε Ηρακλή θα κατεβεί στον Άδη, για να φέρει στη γη τον Ευριπίδη, αφού η Αθήνα δεν έχει πια έναν τουλάχιστον μεγάλο ποιητή. Το ταξίδι αυτό, αν και γίνεται μέσα στον επιβλητικό ζόφο του κόσμου των ψυχών, διαθέτει την ευθυμία μιας ψυχαγωγικής περιήγησης, η οποία αγγίζει τα όρια του μεσαιωνικού καρναβαλιού. Πρωταγωνιστεί ένας ξεχωριστός θίασος κορυφαίων κωμικών. Μετά την Επίδαυρο, στο Ηρώδειο.
4 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας, με σολίστα τον δεξιοτέχνη Ρώσο πιανίστα Μπόρις Μπερεζόβσκι, ερμηνεύει έργα Σοπέν και Τσαϊκόφσκι, δύο εθνικούς συνθέτες της Πολωνίας και της Ρωσίας που αγαπήθηκαν με πάθος από το διεθνές κοινό όσο κανείς και που ανέδειξαν τη συναρπαστική συνομιλία του πιάνου με τη συμφωνική ορχήστρα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Αναγνωρισμένη ως μία από τις πλέον ιστορικές κορυφαίες ορχήστρες παγκοσμίως, η Εθνική Φιλαρμονική της Βαρσοβίας αποτελεί την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνίας με έδρα τη Βαρσοβία. Από την ίδρυσή της το 1901 και μέχρι το ξέσπασμα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, κορυφαίοι συνθέτες και δεξιοτέχνες της εποχής συνέπραξαν παρουσιάζοντας έργα τους με την ορχήστρα, ανάμεσά τους οι Ιγκόρ Στραβίνκσι, Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Μορίς Ραβέλ, Καμίλ Σενς-Σανς, Ρίχαρντ Στράους, ‘Αρθουρ Χόνεκερ και Έντβαρντ Γκρικ. Μεταξύ των θρυλικών καλλιτεχνών που έπαιξαν με τη Φιλαρμονική ήταν και οι δεξιοτέχνες πιανίστες ’Αρθουρ Ρουμπινστάιν και Ιγκνάτσι Γιαν Παντερέφσκι, οι βιολονίστες Τζάζα Χέιφεν και Πάμπλο ντε Σαρασάτ και ο τσελίστας Πάμπλο Καζάλ.
7 Σεπτεμβρίου: «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, με τους Λένα Παπαληγούρα (Ηλέκτρα), Νίκο Κουρή, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη. Μετά από μία μεγάλη περιοδεία, η παράσταση κλείνει τον κύκλο της στο Ηρώδειο. Το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.
5
8 Σεπτεμβρίου: «Μάνος Λοΐζος: 80 χρόνια». Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Γιώτα Νέγκα τιμούν με μία πρωτότυπη μουσική συνάντηση τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του.... Ο Δρόμος, Το Ακορντεόν, Αχ Χελιδόνι μου, Τρίτος Παγκόσμιος, Όλα σε θυμίζουν, Σ’ ακολουθώ, Σεβάχ ο Θαλασσινός, Πρώτη Μαΐου και πολλά ακόμη αγαπημένα τραγούδια του, επινοούνται εκ νέου και προσφέρονται με μία φρέσκια ματιά δίνοντας μία καινούρια πνοή στο έργο του συνθέτη.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.