Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Γιατί τα αμερικανικά ομόλογα στέλνουν σινιάλο ύφεσης

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενη ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτή τη φορά, ως κακός «οιωνός» χαρακτηρίζεται ένα παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο (σε σύγκριση ωστόσο με τα πιο βραχυπρόθεσμα χαρτιά).
Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται πάνω από 1% στο 2,864%, ενώ του 2ετούες βρίσκεται πάνω από το 2,6% με +0,80%.
Όπως επισημαίνει το Buesiness Insider επικαλούμενο διάφορους αναλυτές, οι τωρινές αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων αποτελούν «προοίμιο» ύφεσης, υπενθυμίζοντας ότι, ιστορικά, οι κεφαλαιαγορές έχουν προειδοποιήσει για τις κρίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Όπως σημειώνεται, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ, το οποίο καθορίζει κατά πολύ την πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, υποχωρεί για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, όταν, παράλληλα, το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού (όπως αποτυπώνεται από το 2ετές ομόλογο) αυξάνεται.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αβεβαιότητα θα έπρεπει να υπάρχει περισσότερο σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα -αύξηση αποδόσεων και υποχώρηση των τιμών ομολόγων, επισημαίνει το Business Insider.
10ετές έναντι 2ετούς
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ότι η αβεβαιότητα έχει καθιερωθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ένα «σημάδι» που λαμβάνεται υπόψη ως προπομπός μίας ύφεσης.
Επί αυτού, να επισημανθεί ότι νωρίτερα σήμερα, 16 Ιουλίου 2018, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο 2,607%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, οπότε και ξέσπασε η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
Μάλιστα, νωρίτερα μέσα στον μήνα, το spread μεταξύ κρατικού 2ετούς και 10ετούς ομολόγου Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, κάτω από τις 30 μονάδες βάσης, ένα «σημάδι» που έχει ερμηνευτεί από ουκ ολίγους αναλυτές στο παρελθόν ως ο «προπομπός» μία ύφεσης -εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια των πολιτικών προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.