Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Πομπέο: ΗΠΑ και Ρωσία συζητούν την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν κατά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, στις αρχές της εβδομάδας, την κατάσταση στη Συρία και το πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτισε επίσης τις επικείμενες συνομιλίες που θα έχουν στην Ουάσινγκτον οι δύο πρόεδροι. "Χαίρομαι που οι δύο ηγέτες δύο πολύ σημαντικών χωρών συνεχίζουν τις συναντήσεις τους", είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

"Έγινε μια συζήτηση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Πούτιν για την επίλυση της κρίσης στη Συρία και το πώς θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Είναι σημαντικό για τον κόσμο, τη σωστή στιγμή και μέσω ενός εθελοντικού μηχανισμού αυτοί οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους", τόνισε.

Ο Πομπέο βρέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε ως θέμα τη Βόρεια Κορέα και την αποπυρηνικοποίησή της. Όπως είπε ο ίδιος, οι 15 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμφανίστηκαν ενωμένες και διαπίστωσαν την ανάγκη για μια οριστική και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση "όπως συμφωνήθηκε από τον πρόεδρο Κιμ" Γιονγκ Ουν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι κρίσιμης σημασίας να εφαρμοστούν αυστηρά οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ ώστε, μέσω αυτής της πίεσης, να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Ο Αμερικανός υπουργός, που συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε επίσης "να σταματήσει η παράνομη μεταφορά πετρελαίου" προς τη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη ξεπεράσει το όριο που της έχει επιβληθεί στις εισαγωγές πετρελαίου κάνοντας μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ολλανδίας Κάρελ φαν Όστερομ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα πρέπει να υπάρξουν "συγκεκριμένες ενέργειες" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη χαλάρωση των κυρώσεων. "Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση", είπε ο φαν Όστερομ, ο οποίος προεδρεύει στην Επιτροπή Κυρώσεων της Βόρειας Κορέας.

Ο Πομπέο ενημέρωσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ το φθινόπωρο.


Πηγή: https://www.protothema.gr/world/article/806893/pobeo-ipa-kai-rosia-suzitoun-tin-epistrofi-ton-prosfugon-sti-suria/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.