Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Οι αντίπαλοι της Haas θέλουν να ελεγχθεί το μονοθέσιό της



Η Force India και η McLaren θέλουν η τεχνική σχέση της ομάδας της Haas με τη Ferrari να διερευνηθεί, καθώς υποπτεύονται ότι η εντυπωσιακή σε επιδόσεις VF-18 είναι αποτέλεσμα μιας «υπερβολικά» στενής συνεργασίας με τη Scuderia, με τους χαρακτηρισμούς για αντιγραφή της περσινής Ferrari να ακούγονται από πολλούς.
Η Haas βρίσκεται σε συνεργασία με τη Ferrari και παίρνει από αυτήν εξαρτήματα – όπως επιτρέπουν οι κανονισμοί – ενώ χρησιμοποιεί και την αεροδυναμική της σήραγγα, ενώ το σασί και η εν γένει εξέλιξη του μονοθεσίου γίνεται από τη Dallara.
Ο επικεφαλής της Force India, Otmar Szafnauer, εξέφρασε την ανησυχία του για το είδος της σχέσης μεταξύ Haas και Ferrari, ζητώντας να συζητηθούν και πάλι τα πλαίσια στα οποία επιτρέπεται η συνεργασία ομάδων στην F1.
«Δεν ξέρω πώς το κάνουν, είναι μαγικό. Δεν έχει γίνει ποτέ πριν στη Formula 1», είπε ο Szafnauer.
«Απλά δεν ξέρω πώς μπορεί να είναι δυνατό κάποιος που βρίσκεται στην F1 μόλις δυο χρόνια, χωρίς οικονομικούς πόρους να μπορεί να φτιάξει ένα τέτοιο μονοθέσιο … συμβαίνει μαγικά; Γιατί αν συμβαίνει, θέλω το ραβδί!»
Ο Szafnauer επίσης δήλωσε ότι η FIA πρέπει να εξηγήσει αναλυτικότερα τη διαδικασία για την εξασφάλιση της τήρησης των κανονισμών.
«Όλες οι αεροδυναμικές επιφάνειες του μονοθεσίου πρέπει να είναι δικής σου σχεδίασης», είπε. «Αν δεν είναι, δεν ξέρω πώς μπορεί κάποιος να το ανακαλύψει χωρίς να γίνει κάποιου είδους έρευνα».
«Ο τεχνικός έλεγχος το μόνο που κάνει είναι να βλέπει αν κάτι είναι νόμιμο. Είναι όμως δική σου η ιδέα ή κάποιου άλλου; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα και δεν ξέρω την απάντηση σε αυτό».
«Ίσως είναι δική τους, είναι απλώς ύποπτο – πώς μπορεί κάποιος να έχει τέτοιες γνώσεις χωρίς ιστορία στο σπορ και τα σωστά εργαλεία και ανθρώπους;»
Ο οδηγός της McLaren, Fernando Alonso, χαρακτήρισε τη Haas ως «ρεπλίκα της Ferrari» στη Μελβούρνη, και ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Zak Brown, δήλωσε στο βρετανικό Autosport ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τους υπευθύνους.
«Δεν έχω κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η Haas δε λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν μια πολύ στενή συνεργασία με τη Ferrari και νομίζω ότι πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε ότι αυτή δεν παραείναι στενή», είπε ο Brown.
«Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια επιρροή στη σχεδίαση, σίγουρα υπάρχουν ορισμένα μέρη του αυτοκινήτου που μοιάζουν πολύ με το αυτοκίνητο του περασμένου έτους (της Ferrari)».
«Αλλά αυτό είναι για τους μηχανικούς και τη FIA να το εξετάσουν πιο προσεκτικά», είπε ο Αμερικανός.
Εσείς τι πιστεύετε; Θα μπορούσε η Haas μόνη της να βρεθεί ξαφνικά τέταρτη δύναμη, χωρίς καμία καθοδήγηση από τη Ferrari, ή απλώς οι ανταγωνιστές της δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι η αμερικανική ομάδα ίσως εκμεταλλεύτηκε ιδανικά στα πλαίσια των κανονισμών τη συνεργασία με τη Scuderia και έφτιαξε ένα καλύτερο μονοθέσιο από αυτούς;                                                                                                                                                                                                                            πηγή: http://f1fan.gr/?p=60378

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.