Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Τραμπ: Απειλεί τον Μαδούρο με στρατιωτική δράση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες με μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε γήπεδο του γκολφ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ στο Νιου Τζέρσεϊ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

«Πράξη τρέλας» οι απειλές Τραμπ, λέει το Καράκας

Ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας είπε ότι η απειλή Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση είναι «μια πράξη τρέλας».

Συγκεκριμένα, ο Παντρίνο δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Είναι μια πράξη τρέλας. Είναι μια πράξη ακραίου εξτρεμισμού. Στις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ».

«Ως στρατιώτης, στέκομαι στο πλευρό των βενεζουελανών ενόπλων δυνάμεων και του λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε όλοι στις πρώτες γραμμές της υπεράσπισης των συμφερόντων και της κυριαρχίας της αγαπημένης Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να εκδώσει δήλωση - απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο υπουργός Πληροφόρησης, Ερνέστο Βιγέγκας έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου απειλή εναντίον της εθνικής κυριαρχίας».

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο twitter, ο Βιγιέγκας αναφέρε: «Το διπλωματικό σώμα καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο, οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση που θα απαντά στην ιμπεριαλιστική απειλή εναντίον της Βενεζουέλας».

Αμερικανικό Πεντάγωνο: Δεν έχουμε καμία εντολή

Το Πεντάγωνο δήλωσε δια του εκπροσώπου του χθες ότι δεν έχει λάβει καμία εντολή αναφορικά με την Βενεζουέλα, έπειτα από την δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την λήψη μιας στρατιωτικής δράσης για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον, παραπέμποντας στο Λευκό Οίκο για ερωτήσεις.


Επιθυμία για συνομιλίες εξέφρασε ο Μαδούρο - «Οταν αποκατασταθεί η δημοκρατία», λέει ο Τραμπ

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο .

«Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε να έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. . .ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η Δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα», ήταν η απάντηση του Λευκού Οίκου.

Και στην ανακοίνωση τονίζεται: «H Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και απαιτεί από τον πρόεδρο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πάψει την καταπίση του σπουδαίου λαού της Βενεζουέλας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο στρατός έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον στις 31 Ιουλίου επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της χώρας, μερικές ημέρες πριν από τη διαδικασία εκλογής των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης.



Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/704740/pire-fora-o-trab-tora-apeilei-kai-ton-madouro-me-stratiotiki-drasi/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.