Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Μετά το ναυάγιο η Τουρκία απειλεί

Κυπριακό: Μετά το ναυάγιο η Τουρκία απειλεί

Ποιοι και γιατί υπονόμευσαν τη λύση - Οι προκλήσεις της Αγκυρας που εκβιάζει με σχέδιο β' εν όψει γεωτρήσεων - Οι μεθοδεύσεις των Βρετανών και η ελληνική προειδοποίηση: «Εχουμε δύο ψήφους εν όψει Brexit»

Οταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, πήρε μήνυμα από την ελληνική πρεσβεία της Βέρνης ότι οι ελβετικές αρχές ξεκίνησαν διευθετήσεις για την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη και εν συνεχεία στην πόλη Κρανς-Μοντάνα, όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες για την Κύπρο, έγινε έξω φρενών.

Με ελάχιστη έρευνα ανακάλυψε ότι πίσω από το ανάρμοστο διπλωματικό παιχνίδι βρισκόταν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του OHE, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος στόχευε να τον υπονομεύσει, νομίζοντας πως με την άφιξη του κ. Τσίπρα θα άλλαζαν και οι θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό. Η παραπάνω ενέργεια ήταν μία από τις πολλές προβοκάτσιες που έγιναν από τον «ανεξάρτητο» μεσολαβητή του ΟΗΕ, ο οποίος σε συνεργασία με τους Βρετανούς και τους Τούρκους επιχείρησε να διευθετήσει το Κυπριακό στα μέτρα της Αγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ασχολούνταν καθημερινά με το θέμα και κινούσε τα νήματα από την τουρκική πρωτεύουσα, υλοποιώντας ένα σχέδιο πλήρους ελέγχου και επιρροής σε όλο το νησί - όχι μόνο στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε να αντιμετωπίσει περισσότερα και μεγαλύτερα θέματα από το Κυπριακό, είχε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ωμά παραδέχθηκε στον Νίκο Κοτζιά και στον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα τουρκικά στρατεύματα -τα οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε, θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά τη λύση- θα χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία θεωρήσει ότι κινδυνεύει έστω και ένας Τούρκος ή Τουρκοκύπριος. Ο Τ. Ερντογάν ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση στη διάρκεια του δραματικού δείπνου, που τελείωσε στις 2 το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής, με την κατάρρευση των συνομιλιών.


Όταν έγινε γνωστή η τουρκική απόφαση, οι παρευρισκόμενοι στο δείπνο πάγωσαν καθώς είχαν προηγηθεί οι πολύ οδυνηρές υποχωρήσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παραχωρούσε στην Τουρκία δικαιώματα εις βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πίστευαν ότι ο πικρός συμβιβασμός που πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης, ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θα ανάγκαζε τους Τούρκους να δεχθούν τη συμφωνία για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Εκείνη τη στιγμή της κατάρρευσης ο κ. Κοτζιάς πήρε τον λόγο και είπε ότι εύχεται η Τουρκία να μην προκαλέσει κρίσεις είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις συζητήσεις της γαλλικής TOTAL, είτε στο Αιγαίο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ελλάδα μες στο καλοκαίρι. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν το τελεσίγραφο του Αυγούστου του 1974, όταν και η Τουρκία προχώρησε στη δεύτερη εισβολή.



Περισσότερα στο http://www.protothema.gr/politics/article/695791/-kupriako-meta-to-nauagio-i-tourkia-apeilei-/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.