Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «καλεί το Ισραήλ και την Ιορδανία να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της ασφάλειας για όλους» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, με ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από τις δύο χώρες να ενεργήσουν «για τον σεβασμό του ιερού χαρακτήρα των ιερών τόπων και την διατήρηση του στάτους κβο» στην Πλατεία των Τζαμιών (του Ορους του Ναού για τους εβραίους), το οποίο επιτάσσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, ενώ οι εβραίοι μόνο καθορισμένες ώρες, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να προσευχηθούν. Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Η ένταση πυροδοτήθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ από την εφαρμογή από τις ισραηλινές νέων ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών. Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν συσκευές ανίχνευσης μετάλλων στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών έπειτα από την δολοφονία δύο ισραηλινών αστυνομικών στις 14 Ιουλίου. Σε απάντηση, η Waqf, η ιορδανική αρχή που διαχειρίζεται τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ , κάλεσε τους μουσουλμάνους να αρνηθούν να προσέλθουν στην Πλατεία και να προσεύχονται στους δρόμους. Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δημιούργησαν κλοιό γύρω από τη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και απαγόρευσαν την πρόσβαση σε γυναίκες και άνδρες κάτω των 50 ετών.Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/699483/i-ee-apeuthunei-ekklisi-gia-apoklimakosi-tis-edasis-stin-ierousalim-/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου