Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Αναστασιάδης: «Συνεχίζουμε με τις γεωτρήσεις, έχουμε πάρει σειρά μέτρων»

ANASTASIADES
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, την στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» κινείται προς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ στα ανοιχτά της Πάφου τουρκική φρεγάτα πλησίασε το γεωτρύπανο «West Capella».

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η ψυχραιμία για να αποφευχθεί μια όξυνση της κατάστασης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου, προσθέτοντας πως το νησί «έχει πάρει μέτρα».
«Είναι ένα δικαίωμα που ασκείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε διαφήμιση χρειάζεται ούτε προκλήσεις απαιτούνται. Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία αμφισβητεί, πρώτον, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερον την ΑΟΖ. Εμείς έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων και δεν εννοώ πολεμικών, αλλά υπάρχουν νομικά μέτρα, οι διεθνείς οργανισμοί και το Δίκαιο της Θάλασσας που καθορίζουν τα δικαιώματα του κάθε κράτους. Συνεπώς, η άποψή μου είναι ότι τα λιγότερα που λέγονται, καλύτερα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Να πω εδώ ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας. Η κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου υδρογονανθράκων, διασφαλίζει όλους τους Κυπρίους. Δεν πρόκειται να καταχραστούμε των κυριαρχικών δικαιωμάτων εις βάρος των συμπατριωτών μας», δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.