Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Απλώνει παντού πλοκάμια η Κίνα: Η πρώτη υπερπόντια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί είναι γεγονός

Στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, βρίσκεται η πρώτη στρατιωτική βάση της Κίνας μακριά από την Επικράτειά της. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που θα στελεχώσουν τη βάση έφυγαν ήδη από κινέζικο λιμάνι.

Η δημιουργία βάσης υποστήριξης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στο Τζιμπουτί είναι μια απόφαση που ελήφθη από τις δύο χώρες ύστερα από φιλικές διαπραγματεύσεις και θα συμβάλει στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Suang σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Geng δήλωσε ότι σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα ανέπτυξε σκάφη στον Κόλπο του Άντεν και στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας σε αποστολές συνοδείας από το 2008. Κατά τη διαδικασία των αποστολών αυτών, οι κινεζικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να αναπληρώσουν τα εφόδιά τους σε τρόφιμα και καύσιμα και το Τζιμπουτί προσέφερε στήριξη σε επίπεδο επιμελητείας σε πολλαπλές περιπτώσεις.Ο Geng δηλωσε ότι η βάση υποστήριξης θα εξυπηρετεί καλύτερα τα κινεζικά στρατεύματα όταν συνοδεύουν πλοία στον κόλπο του Άντεν και στα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και όταν εκτελούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Επιπλέον, η βάση θα συμβάλλει στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Τζιμπουτί και θα βοηθήσει τη συνεισφορά της Κίνας στην ειρήνη και τη σταθερότητα τόσο στην Αφρική όσο και παγκοσμίως.

Πλοία που μεταφέρουν κινέζικο στρατιωτικό προσωπικό αναχώρησαν χθες από το Τζαντζιάνγκ της επαρχίας Γουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα, με κατεύθυνση τη βάση υποστήριξης στο Τζιμπουτί. Στo Τζιμπουτί, το οποίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, λειτουργούν ήδη στρατιωτικές βάσεις της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα έχει ενισχύσει σημαντικά την οικονομική της διείσδυση σε χώρες της Αφρικής με παροχή βοήθειας για έργα υποδομών.

Μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε τη σιδηροδρομική σύνδεση του Τζιμπουτί με την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, αλλά και αντίστοιχα έργα στην Αγκόλα, τη Νιγηρία, την Τανζανία και τη Ζάμπια. Είναι επίσης γνωστή η επένδυση που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ένοπλων Δυνάμεων. Η Κίνα συμμετέχει από το 2015 και στην ειρηνευτική αποστολή στο Νότιο Σουδάν.Η γεωγραφική θέση του Τζιμπουτί στο βορειοδυτικό άκρο του Ινδικού ωκεανού προκάλεσε ανησυχίες στην Ινδία ότι πρόκειται για μία από τις στρατιωτικές συμμαχίες της Κίνας, που περικυκλώνουν την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων αυτές, του Μπανγκλαντές, της Μιανμάρ, αλλά και της Σρι Λάνκα.

Η Κίνα άρχισε την κατασκευή της βάσης στο Τζιμπουτί το 2016, ενώ αυτή θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα στον ανεφοδιασμό των κινεζικών πλοίων που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές κι ανθρωπιστικές αποστολές, στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, αλλά και ειδικότερα της Σομαλίας.Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/696610/aplonei-padou-plokamia-i-kina-i-proti-uperpodia-nautiki-vasi-sto-tzibouti-einai-gegonos/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου