Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Μην γαυγίζετε για την κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: Μην γαυγίζετε για την κυπριακή ΑΟΖ
(Φωτογραφίες) «Κοινή ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία στη Βαλκανική χερσόνησο»
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για τη στάση της τόσο στο ζήτημα του Κυπριακού, όσο και για τις προκλήσεις με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας.
Για την εξωτερική πολιτική έχω μία ρήση στο μυαλό μου: «Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε «γαβγίζουμε» πολύ, προασπίζουμε όμως αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Και σημείωσε ότι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο, είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.
«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».
Τσίπρας για Σκόπια: Η ελληνική πλευρά επιθυμεί λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων
«Το χειρότερο να συμβεί σε όλους μας είναι να έχουμε μία διαρκώς αποσταθεροποιημένη χώρα στα Βαλκάνια, γι' αυτό από την πρώτη στιγμή πήραμε πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης (...) ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Κοτζιάς) θα έχει επαφές με τον κ. Νίμιτς ενώ τα ΥΠΕΞ των δυο χωρών έχουν εντατικές συνομιλίες».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτιστς. Όπως πρόσθεσε, «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων».Για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη γείτονα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή περνάει και μέσα από την αποκλιμάκωση των εθνικισμών, στο εσωτερικό των Σκοπίων.Για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στον νέο πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την ενταξιακή προοπτική της (ΠΓΔΜ) στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που αναφέρουν ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί με αμοιβαίο τρόπο το θέμα την ονομασίας». «Ήθελα να μιλήσουμε για αυτό το ζήτημα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Για την κυβέρνηση των Σκοπίων υπάρχει λύση στην ονομασία μόνο εάν είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Σέρβος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, ήταν μαζί μας, δεν της έχουμε δείξει αρκετό σεβασμό σε αυτό». Πάντως, ανέφερε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στους προκατόχους του και σημείωσε πως η Σερβία, πλέον, θα κοιτάει τα συμφέροντά της και παράλληλα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για το θέμα της ονομασίας.
Τι συζήτησαν Τσίπρας και Βούτσιτς
Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής: «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο». Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο , μια πόλη , όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.
Τις δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά από επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.
ελλα
ελλα
ελλα
ελλα
ελλα
ελλα
ελλαδα
ελλα
ελλα
ελλα
ελλα

Φωτογραφίες: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.