Κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα ζητεί μια καθαρή λύση για το χρέος που θα εγγυάται ανάκαμψη της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο στις αγορές, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ οριοθετώντας για πρώτη φορά τις παραμέτρους της πρότασης που μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, « η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές άμεσα με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού». Και συνέχισε, λέγοντας ότι καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», είπε και έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή χρέους και την ανάπτυξη, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελληνικό, ιταλικό ή πορτογαλικό, αλλά ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει μια καθαρή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο δεσμεύσεων προς τους εταίρους και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δικές της, ενώ υπογράμμισε ότι η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.
Τζανακόπουλος: εργαζόμαστε για λύση- δεν βρισκόμαστε στη φάση του 2015
Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί «πρόταση που δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βρισκόμαστε στη φάση του 2015 καθώς «δεν υπάρχει τέτοια βούληση ούτε από την πλευρά τωνδανειστων ούτε από τηνπλευρα της κυβέρνησης».
Σε συνέντευξή του στον real fm, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: « εργαζόμαστε για λύση στο προσεχές eurogroup. Δεν χρειάζεται να προεξοφλούμε ποια θα είναι η πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι. Όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες». Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι «μία πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ για θετική μελέτη βιωσιμότητας είναι μια βάση. Δεν θα αποδεχτούμε πρόταση που δεν θα δίνει καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία». Για να συμπληρώσει ότι «επιδιώκουμε να υπάρξει απόφαση που κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΚΤ να εντάξει τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ ανέφερε ότι «θα πρέπει είτε να αποδεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση είτε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος χωρίς χρηματοδότησηΈχουν περάσει δυο χρόνια και έφτασε η ώρα να πάρει την τελική του απόφαση». Κάλεσε δε, το ΔΝΤ να πάρει μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. «Μένει ή φεύγει. Ή θα υπάρξει συμφωνία που θα το καλύπτει να πάμε σε χρηματοδότηση είτε θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφερθείς στο θέμα της δόσης, είπε ότι «η δόση συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις γιατην οποία δεν υπήρξε κανένα θέμα. Η όλη συζήτηση αφορά το χρέος. Δεν υπάρχει θέμα δόσης, τα ζητήματα που αφορούν τη δόση δρομολογήθηκαν και τώρα συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα». Και πρόσθεσε ότι «δικαιούμαστε αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα.Κληθείς δε, να σχολιάσει το δημοσίευμα της Bild ,ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «Η Γερμανική εφημερίδα μας έχει συνηθίσει σε δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας πάνω στους άξονες που σας ανέφερα. Είναι στο πλαίσιο άσκησης πίεσης να αποδεχτεί προτάσεις που δεν αντιστοιχούν. Η ελληνική πλευρά έχει κρατήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Τώρα είναι η ώρα των δανειστών. Από τη δική μας πλευρά εργαζόμαστε για λύση στο προσεχές eurogroup και όλα τα άλλα είναι υποθετικά σενάρια». Σχολιάζοντας τέλος, το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ντ. Τουσκ να υπάρξει σύνοδος, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «από τη μεριά μας δεν έχουμε κάνει καμία ανακοίνωση αιτήματος για Σύνοδο κορυφής. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο. Δουλεύουμε στην κατεύθυνση για θετική κατάληξη στο προσεχές eurogroup”. Αναφερθείς τέλος στα σενάρια περί σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ή περί κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε: “Η συζήτηση που γίνεται στο διεθνές περιβάλλον για το χρέος είναι πολύ πιο μπροστά από οτιδήποτε θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία που θεωρούσε πριν από λίγο καιρό το χρέος βιώσιμο. Το ζήτημα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόθεση για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν έχει αποφασιστεί ούτε να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Εφόσον αποφασιστεί θα το ανακοινώσουμε αμέσως”.
Η ομιλία του:
Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε κι ότι οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του.
«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις, Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση», είπε στη συνέχεια.
Αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα, ήταν το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίστε πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.
Όπως είπε όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
«Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του σε 5 κάρτες
- Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό και το ίδιο κάνουμε και στο εσωτερικό, όπως μαρτυρούν, άλλωστε οι οικονομικοί δείκτες.
- Δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας και ελέγχοντας τα ενεργειακά τους κόστη.
- Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας.
- Εισάγουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων που αντιμετωπίζουν την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.- Το δημοσιον. περιθώριο, 5 δισ. ως το 2021, θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η μείωση της φορολογίας & η παροχή κινήτρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.