Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το Top-10 Των Συμπαικτών Του Tim Duncan



To NBA Greece παρουσιάζει τους 10 καλύτερους συμπαίκτες που είχε στην καριέρα του ο Tim Duncan. Από τον Tony Parker και τον Manu στον Bruce Bowen!

19 χρόνια. 5 Πρωταθλήματα. 138 διαφορετικοί συμπαίκτες. Ο Tim Duncan ήταν ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο οι Spurs έχτισαν την ομάδα τους την σεζόν 1997/98. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν πάντα την δυνατότητα να βάλουν στο πλευρό του παίκτες-σταρ. Πάντα όμως φρόντιζαν να τον πλαισιώνουν με χρήσιμους ρολίστες, που ήξεραν τί να κάνουν. Ίσως επειδή ήξεραν ότι με τον Duncan στο παρκέ δεν χρειαζόντουσαν υπερβολές.

Το ΝΒΑ Greece λοιπόν έκανε ένα… ξεσκαρτάρισμα σε αυτή τη λίστα των 138 παικτών που μοιράστηκαν κάποια στιγμή τα ίδια αποδυτήρια με τον Tim Duncan και προσπάθησε να ξεχωρίσει τους 10 καλύτερους. Τους ανθρώπους που με κάποιον τρόπο τον βοήθησαν περισσότερο να γίνει αυτό που έγινε: Ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παίκτες που βρέθηκαν στην λίστα δεν κρίθηκαν με βάση το ταλέντο τους ή το όνομά τους, αλλά με βάση την προσφορά τους στο San Antonio την περίοδο που στην ομάδα αγωνιζόταν ο Tim Duncan.

1. Tony Parker

 
Σεζόν συνύπαρξης: 15 (2001-2016)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 16.6 πόντοι και 5.9 ασίστ μέσο όρο με 49.4% εντός πεδιάς
Γιατί μπήκε στην λίστα: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η λίστα χωρίς τον Tony Parker. Ο Γάλλος γκαρντ πήγε στο ΝΒΑ αμούστακο παιδάκι την σεζόν 2001/02 και στο πλευρό του Tim Duncan εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς πόιντ γκαρντ του ΝΒΑ. Στα 15 χρόνια που υπήρξαν συμπαίκτες κατέκτησαν 4 πρωταθλήματα (2003, 2005, 2007, 2014), με τον 34χρονο πλέον Parker να γίνεται σε αυτό το διάστημα All Star 5 φορές, ενώ αναδείχθηκε και MVP των Τελικών του ΝΒΑ το 2007.

2. Manu Ginobili

 
Σεζόν συνύπαρξης: 14 (2002-2016)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 14 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Ο Manu Ginobili ήταν το… αντίθετο του Tim Duncan. Για κάθε βαρετό χουκ του “Timmy” ο Αργεντινός γκαρντ είχε να αντιπαρατάξει μία τρελή πάσα πίσω από την πλάτη. Για κάθε λέι-απ του Duncan o Ginobili είχε να αντιπαρατάξει μία τρελή διείσδυση με το κλασικό του Eurostep. Ο Ginobili ήταν ο άνθρωπος που έφερνε το κάτι διαφορετικό στο San Antonio. Ένας τύπος που έμοιαζε (και ακόμα μοιάζει) εκτός ελέγχου, ο οποίος ταυτόχρονα υπήρξε ένας από τους καλύτερους έκτους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Στο πλευρό του Duncan ο Ginobili πανηγύρισε 4 Πρωταθλήματα (2003, 2005, 2007, 2014), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές All Star και μία φορά “Κορυφαίος έκτος παίκτης του ΝΒΑ”.

3. David Robinson

 
Σεζόν συνύπαρξης: 6 (1997-2003)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 15.2 πόντοι, 9.2 ριμπάουντ και 2.2 κοψίματα μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Η ερώτηση φυσικά και είναι ρητορική. Όταν ο Duncan μπήκε στο ΝΒΑ την σεζόν 1997/98 ο David Robinson δεν ήταν πια ο γνωστός “Ναύαρχος” που κυριαρχούσε στο ΝΒΑ. Μαζί ωστόσο οι δύο τους συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στην ιστορία του ΝΒΑ, με τον Robinson να παραδίδει με ευχαρίστηση την σκυτάλη στον “TD”. Και δεν το μετάνιωσε, αφού παρέα κατέκτησαν δύο Πρωταθλήματα (1999, 2003), με τον Robinson μάλιστα να γίνεται άλλες τρεις φορές All Star στο πλευρό του Duncan.

4. Kawhi Leonard

 
Σεζόν συνύπαρξης: 5 (2011-2016)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 14.3 πόντοι, 6.3 ριμπάουτ, 2 ασίστ και 1.8 κλεψίματα μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Επειδή είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ την σεζόν 2011/12 κουβαλούσε την ευθύνη του παίκτη που θα πάρει την σκυτάλη από τον Duncan. Όλοι το περίμεναν από αυτόν. Και ο Leonard τους δικαίωσε, καταφέρνοντας σταδιακά να γίνει το πρώτο βιολί στο San Antonio τα δύο τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας μάλιστα να αναδειχθεί και All Star φέτος. Στα 5 χρόνια που συνυπήρξε με τον Duncan, ο αέρινος φόργουορντ κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα (2014) αναδεικνυόμενος μάλιστα και MVP των Τελικών, ενώ αναδείχθηκε και “Κορυφαίος Αμυντικός της χρονιάς” δύο σερί σεζόν (2015 και 2016).

5. Bruce Bowen

 
Σεζόν συνύπαρξης: 8 (2001-2009)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 6.4 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 40.5% στα τρίποντα
Γιατί μπήκε στην λίστα: Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν. Καλό ωστόσο είναι να ξέρει ο κόσμος ότι μέχρι να εμφανιστεί στην ζωή του Duncan o Leonard, o Bruce Bowen ήταν ο καλύτερος αμυντικός περιφερειακός που είχε υπάρξει συμπαίκτης του! Ο παλαίμαχος φόργουορντ έκανε μετά χαράς όλο το χαμαλίκι, ενώ στα γεράματα έμαθε να σουτάρει και τρίποντα από τις γωνίες, κάτι που τον έκανε ακόμα πιο χρήσιμο στην ομάδα. Αποτέλεσμα; Να συμβάλει τα μέγιστα στην κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων (2003, 2005 και 2007) ως ο βασικός σμολ φόργουορντ της ομάδας, καταφέρνοντας στο μεσοδιάστημα να αναδειχθεί πέντε συνεχόμενες χρονιές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας της Λίγκας (2004-2008)!

6. Robert Horry

 
Σεζόν συνύπαρξης: 5 (2003-2008)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 4.7 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Οι αριθμοί μοιάζουν… αστείοι για να συμπεριληφθεί κάποιος σε μία τόσο τιμητική λίστα. Για του λόγου το αληθές, σε καμία από τις 5 σεζόν που συνυπήρξε με τον Duncan ο Horry δεν είχε ποτέ πάνω από 6 πόντους μέσο όρο! Κι όμως, αν δεν ήταν αυτός, ίσως ο Μύθος του Duncan να είχε έναν αστερίσκο. Κι αυτό γιατί ήταν το ηρωικό παιχνίδι του Robert Horry στον 5ο Τελικό του ΝΒΑ του 2005 κόντρα στους Pistons που έσωσε την παρτίδα για τους Spurs και τον (τραγικό εκείνο το βράδυ) Duncan, όταν ο “Big Shot Rob” σημείωσε 18 από τους 21 πόντους του στην τέταρτη περίοδο και την παράταση, σημειώνοντας παράλληλα και το νικητήριο τρίποντο στην έξτρα περίοδο, δίνοντας τότε προβάδισμα με 3-2 νίκες στους Spurs, που τελικά κατέκτησαν τον Τίτλο με 4-3 νίκες! Ναι, οι αριθμοί του Horry ποτέ δεν εντυπωσίαζαν. Όταν χρειάστηκε όμως βγήκε μπροστά για τους Spurs, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων (2005, 2007). Και για αυτό μπαίνει στην λίστα.

7. Avery Johnson

 
Σεζόν συνύπαρξης: 4 (1997-2001)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 9.5 πόντοι και 6.4 ασίστ μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Ο Avery Johnson ήταν ο πρώτος πλέι-μέικερ που γνώρισε ο Tim Duncan στο ΝΒΑ, αλλά και ο παίκτης που “σφράγισε” το πρώτο Πρωτάθλημα των Spurs (1999) σημειώνοντας το νικητήριο καλάθι στον 5ο αγώνα της σειράς των Τελικών με τους Knicks. Έχοντας το παρατσούκλι "Little General”, που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “Μικρός Στρατηγός”, ο κοντορεβιθούλης γκαρντ (μόλις 1.78 μέτρα) πρόσφερε 4 καλά χρόνια στον Duncan, πριν καταφτάσει στο San Antonio o Parker και αναλάβει τα ηνία.

8. Boris Diaw

 
Σεζόν συνύπαρξης: 4 ½  (Μάρτιος 2012-2016)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 7.4 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Ο Boris Diaw ήρθε στο San Antonio ως ο… κολλητός του Tony Parker. Αυτό δεν τον εμπόδισε ωστόσο να είναι καθοριστικός στον σχεδιασμό του San Antonio την τελευταία 5ετία του Duncan στην ομάδα. Το υψηλό του μπασκετικό I.Q, η σπάνια ικανότητά του στην πάσα και η δυνατότητά του να παίξει και στις δύο θέσεις των ψηλών απελευθέρωσαν τον Duncan, με τον Γάλλο φόργουορντ να είναι κι αυτός καθοριστικός στο Πρωτάθλημα του 2014, όντας τότε ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες των Spurs.

9. Malik Rose

 
Σεζόν συνύπαρξης: 8 (1997-2005)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 7.5 πόντοι και 4.8 ριμπάουντ μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Ο Malik Rose δεν ήταν ποτέ τίποτα περισσότερο από έναν ρολίστα. Ήταν ωστόσο ένας από τους καλύτερους φίλους του Tim Duncan και ένας παίκτης που πάντα έδινε το 100% στο παρκέ, κυρίως ως back-up του Τοτέμ των Spurs. Ο παλαίμαχος φόργουορντ/σέντερ κατέκτησε δύο Πρωταθλήματα ως συμπαίκτης του “TD” (1999 και 2003), συμβάλλοντας μάλιστα σημαντικά στο Πρωτάθλημα του 2003, όταν είχε 10.4 πόντους και 6.4 ριμπάουντ μέσο όρο, αριθμοί που ήταν οι καλύτεροι της καριέρας του.

10. LaMarcus Aldridge

 
Σεζόν συνύπαρξης: 1 (2015/16)
Οι αριθμοί του ως συμπαίκτης του Duncan: 18 πόντοι, 8.5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο
Γιατί μπήκε στην λίστα: Θα ήταν ύβρις να μη μπει στην λίστα με κάποιον τρόπο ο LaMarcus Aldridge κι ας είναι αυτό αδικία για παίκτες όπως ο Danny Green, ο Sean Elliott, ο Michael Finley και ο Brent Barry. Ο Τεξανός πάουερ φόργουορντ είναι ο φυσικός διάδοχος του Duncan στο San Antonio, αυτός που πλέον καλείται να γεμίσει τα παπούτσια του. Και στην πρώτη του χρονιά στους Spurs έδειξε έτοιμος να καλύψει αυτό τον ρόλο, έστω και αν δεν κατάφερε να κάνει “δώρο” στον Duncan ένα 6ο Πρωτάθλημα. Ο Aldridge είναι με διαφορά ο πιο ταλαντούχος free agent που επέλεξε το San Antonio την περίοδο του Duncan στην ομάδα και μόλις ο 5ος συμπαίκτης του "TD" που αναδείχθηκε All Star όσο συνυπήρχαν στο San Antonio (Parker, Ginobili, Robinson και Leonard οι άλλοι 4). Απλώς δεν είχε την τύχη να τον “πετύχει” στα καλύτερά του. Ας είναι. Έστω κι έτσι θα μπορεί να πει ότι πήρε λίγη από την αύρα του “Timmy”.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                πηγή: http://nba.sport24.gr/article/4168054/to-top-10-twn-sumpaiktwn-tou-tim-duncan

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.