Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Η Όλγα Δούρου, μέλος της Κ.Ε του Ποταμιού, αποκλειστικά στο blog μας «Ονειροπόλος και οραματιστής ο Στ. Θεοδωράκης- Το Ποτάμι είναι ένα αναρχικό (αμεσοδημοκρατικό) κοινοβουλευτικό κόμμα»



«Προσωποκεντρικό Κίνημα πλέον το ΚΙΝΑΛ- Αποχωρήσαμε γιατί δεν είχαμε φωνή- Το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών»




    Στη σελίδα μας, και εν όψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, θέλουμε να παρουσιάσουμε τις θέσεις των κομμάτων, μέσα από τη ματιά νέων σε ηλικία ατόμων που συμμετέχουν σε αυτά. Ένα από αυτά είναι και η Όλγα Δούρου, η οποία είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, καθώς και μέλος της επιτροπής νέων. Μας περίμενε στην είσοδο των γραφείων του Ποταμιού, και αφού μας καλωσόρισε μας ξενάγησε για λίγο πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, στους χώρους που στεγάζεται το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.                                                                                                                                                               Με μια πρώτη ματιά, είναι σίγουρο ότι η εντύπωση που σου αφήνουν είναι πως δεν πρόκειται για πολυτελή γραφεία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Είναι λιτά, μικρά αλλά συνάμα και με μια πινελιά νεανικότητας και πρωτοτυπίας. Εκεί δουλεύουν στελέχη του κόμματος σε εθελοντική βάση, μέσα σε ένα περιβάλλον πραγματικά οικογενειακό.
Στη συζήτησή μας η Όλγα, η οποία ήταν και υποψήφια Βουλευτής στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, απάντησε με ειλικρίνεια και αναλυτική σκέψη σε όλες τις ερωτήσεις μας, οι οποίες δεν αφορούσαν μονάχα τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα και τις διεργασίες μέσα στο κόμμα ειδικότερα.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω

Ποιος είναι ο λόγος που εισήλθες στην ενεργό πολιτική και ποιες είναι οι προσωπικές σου βλέψεις;

Έκανα μια σκέψη και είδα ότι η ζωή μου δεν είναι όπως την ονειρευόμουν και όπως θα ήθελα να είναι. Θεώρησα ότι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τις προσωπικές μου επιλογές, όσο με το γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι σε πολύ άσχημο σημείο. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισα να αναλάβω ενεργό δράση. Πάντα αγαπούσα πολύ την πολιτική αλλά δεν έβρισκα κάποιο κόμμα να με ικανοποιεί και να με κάνει να θέλω να συμμετάσχω σε αυτό. Με το Ποτάμι όμως αυτό άλλαξε, καθώς πρεσβεύει τις αξίες τις οποίες πάντα ονειρευόμουν. Το γεγονός ότι το Ποτάμι ήταν τότε ένα εντελώς νέο κόμμα θεωρώ ότι έδινε την ευκαιρία σε κάποιον να συνεισφέρει και να επηρεάσει περισσότερο από ότι το να μπει σε ένα έτοιμο πλαίσιο.  Σε αρκετά μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα το έχω καταφέρει αυτό.

Αποχωρήσαμε από το ΚΙΝΑΛ γιατί δεν είχαμε φωνή- Έγινε ένα κίνημα προσωποκεντρικό

Γιατί το Ποτάμι συμμετείχε στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ και τι το οδήγησε στην συνέχεια στην αποχώρησή του από το συγκεκριμένο εγχείρημα;

Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του είχε πει ότι είναι ανοιχτό προς όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, προκειμένου να συν διαμορφώσουν κάτι καινούργιο.  Έθεσε μια σειρά από κόκκινες γραμμές οι οποίες έγιναν αρχικά αποδεκτές από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, όμως όσο προχωρούσαμε στην προεκλογική διαδικασία για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, άρχισαν αυτές να αίρονταν. Όταν λοιπόν σχηματίστηκε αρχικά το ΚΙΝΑΛ, είδαμε ότι ήδη υπήρχε πρόβλημα ότι δεν τηρούνταν τα συμφωνημένα.

Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές;

Π.χ. η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ήταν το ένα το οποίο ήταν σημαντικό ζήτημα για εμάς, καθώς είμαστε το μόνο κόμμα που έχει ενταγμένο αυτό το θέμα και στο καταστατικό του.
Άλλος λόγος βασικός ο οποίος φύγαμε από τη συμπαράταξη,  ήταν ότι η συμφωνία η οποία είχε εξαρχής γίνει, με την εγγύηση μάλιστα του Νίκου Αλιβιζάτου, προέβλεπε την αυτόνομη δράση των κομμάτων εφόσον έχουν ψηφιστεί από τον λαό για έναν σκοπό, θα προσπαθούσαν να πετύχουν μια μορφή κοινοβουλευτικής σύγκλισης στα μεγάλα ζητήματα όπου είναι εφικτό και στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουν ενιαία ως ΚΙΝΑΛ.

Αμέσως όμως μετά διαπιστώσαμε μια τάση απορρόφησης ουσιαστικά της ΔΗ.ΣΥ έναντι στο Ποτάμι, και υπήρχε μια δυσκολία να κρατήσουμε την ξεχωριστή μας φωνή.
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες μας.

Ένας λοιπόν από τους κύριους λόγους αποχώρησης ήταν με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα, όταν έγινε μια συνάντηση όλων των αρχηγών που ήταν στο πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που ήθελε να κρατήσει τη στάση που και τελικά κράτησε το Κίνημα Αλλαγής. Όλοι οι υπόλοιποι, πχ όπως ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ, συμφωνούσε με τη δική μας στάση. 

Όμως η κυρία Γεννηματά αποφάσισε να άρει την απόφαση του πολιτικού συμβουλίου, να μετατρέψει δηλαδή το τελευταίο σε ένα συμπληρωματικό όργανο και έτσι δεν είχε το δικαίωμα και τη δύναμη να επιβάλλει τις θέσεις του μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ήταν αρχικά συμφωνημένο, και μετατράπηκε έτσι σε συμβούλιο που είχε απλά ρόλο συμβουλευτικό. Έτσι αποφάσισε το Ποτάμι να αποχωρήσει καθώς δεν μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να περάσει τις θέσεις του. Μετατράπηκε σε ένα προσωποκεντρικό κίνημα. Αποφασίζονται πολλά ακόμα και με ανάταση χειρός!
Θεωρώ γελοίες κάποιες συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς ότι είμαστε ένα προσωποπαγές κόμμα. Μετά την εμπειρία με το ΚΙΝΑΛ, αυτό το θεωρώ πλήρως αβάσιμο Δεν είμαστε και μαρξιστικό κόμμα! (γέλια).

Πάντα έλεγα πως το Ποτάμι είναι ένα βαθιά αναρχικό, κοινοβουλευτικά αναρχικό κόμμα, με την έννοια της αμεσοδημοκρατίας και της νοοτροπίας την οποία έχει και την περνάει πρώτος ο Στ. Θεοδωράκης ότι ο καθένας είναι υπόλογος για τις πράξεις του και για τις πρωτοβουλίες του μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικού συνόλου. Στην πολιτική ζωή της χώρας βέβαια αυτό είναι δύσκολα εφαρμόσιμο.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος. Που πιστεύεις ότι τελικά ανήκει;

Θεωρώ ότι το Ποτάμι- κι αυτός ήταν κι ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω- ότι είναι ένας πολιτικός φορέας των βέλτιστων λύσεων. Σαφέστατα και είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο. Παράλληλα έχουμε μια αριστερή προσέγγιση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας, σε θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πιστεύω ότι το Ποτάμι δεν είναι ότι δεν έχει ξεκάθαρη ιδεολογική βάση. Έχει όμως την άποψη και θέση ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε μια ιδεολογία.

Γιατί ένας ψηφοφόρος σήμερα να ψηφίσει το Ποτάμι;

Γιατί δεν είναι ένας πολιτικός φορέας ο οποίος μόνο κραυγάζει, ούτε ωραιοποιεί τα πράγματα. Έχει ειλικρινή πολιτικό λόγο και έχει αποδείξει ότι σε δύσκολες στιγμές βάζει πρώτα το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό. Και έχει αποδειχθεί αυτό από γεγονότα.
Οι πολίτες δεν το ενστερνίζονται στην πλειοψηφία τους δυστυχώς αυτό. Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία γενικά. Όμως γνωρίζοντας καλύτερα τις θέσεις του Ποταμιού και σε βάθος χρόνου θα καταλάβει ότι αυτό είναι αναγκαίο για να αλλάξει προς το καλύτερο η πολιτική ζωή στον τόπο η οποία είναι διχασμένη με έναν άσχημο τρόπο η οποία δεν ευνοεί την Δημοκρατία πάνω από όλα.

Τα πάντα κρίνονται από τις πολιτικές εξελίξεις

Το συνέδριο του Νοεμβρίου θα κρίνει πολλά για το μέλλον του Ποταμιού;

Θα το δούμε αυτό στο μέλλον. Το συνέδριο σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό καθώς θα ψηφιστούν νέα όργανα, θα κινητοποιηθούν όλα τα μέλη επομένως θα γίνει και μια γενικότερη ανανέωση.
Αυτό όμως που κρίνει τις εξελίξεις είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Αυτές είναι που θα καθορίσουν στο τέλος το κατά πόσον το Ποτάμι θα ανέβει δημοσκοπικά ή όχι. Κυρίως όμως την στιγμή της κάλπης, γιατί ας μην ξεχνάμε πως οι δημοσκοπήσεις μας έχουν πολλές φορές διαψεύσει.

Κάποιοι έχουν μιλήσει για δυο τάσεις που υπάρχουν μέσω στο κόμμα. Από τη μια εικάζεται ότι οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός  μιλούν για μια σύγκλιση με τη ΝΔ, ενώ κάποιοι άλλοι όπως ο κ. Δανέλλης μιλούν για την ανάγκη διαλόγου με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύεις ότι υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα;

Φυσικά και υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα, για όλα τα μικρά κόμματα. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο λέγεται ως παραφιλολογία τις περισσότερες φορές. Με όλα τα κεντρώα κόμματα πάντα συμβαίνουν και τέτοια διλήμματα. Όμως για μένα το άσχημο είναι ότι η ΝΔ έχει πάρει έναν εθνικιστικό χαρακτήρα τελευταία ο οποίος δημιουργεί προβλήματα. Είναι γνωστό ότι είμαστε κατά της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε για να ανέβει στην εξουσία. Όμως βλέπουμε ότι αυτό συμβαίνει με άλλον τρόπο και από την άλλη πλευρά.
Η στάση μας λοιπόν είναι ότι πρέπει να συναινέσουμε και να δώσουμε πολιτικές λύσεις, ανεξάρτητα ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία, γιατί θέλουμε πράγματα σημαντικά να περάσουν σαν νόμοι, αλλά παρόλα αυτά άλλο αυτό και άλλο να μιλάμε για συγκυβερνήσεις.
Ο κ. Τσίπρας έχει παραδεχθεί πολλές φορές ότι έχει προτείνει στο Ποτάμι συγκυβέρνηση. Το Ποτάμι όμως αρνήθηκε γιατί ο στόχος του δεν είναι η καρέκλα ή η αφομοίωση, αλλά να επηρεάσει τα γεγονότα θετικά.
Πάντως να σημειώσω ότι πολλές φορές η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει θέσεις του Ποταμιού, σε σημείο αντιγραφής θα έλεγα μερικές φορές. Και αυτό είναι πρόβλημα καθότι δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλη πρόσβαση στα Media για να το τονίσουμε αυτό, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς…



Μύθος τα περί σχέσης του Ποταμιού με τη διαπλοκή

Μου έδωσες πάσα για να ρωτήσω κάτι που θα ρώταγα αργότερα. Πολλοί έχουν στο παρελθόν αναφερθεί σε σχέσεις του Ποταμιού με τη λεγόμενη διαπλοκή. Τι απαντάς σε αυτό.

Σήμερα ήρθατε εδώ και είδατε τα γραφεία μας και διαπιστώσατε τη χλιδή μέσα στην οποία ζούμε (ειρωνικά) και το πόσο πολυπληθείς είμαστε διότι… τρεφόμαστε από τη διαπλοκή (γέλια).
Θα σου πω ότι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του πολιτικού φορέα, δεν υπήρχε budget ούτε για φωτοτυπίες, υπήρχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, γιατί δεν είχαν έρθει ακόμα οι κρατικές επιχορηγήσεις.
Αυτά φαίνονται. Φαίνονται από τον τηλεοπτικό χρόνο που έχουμε στις πολιτικές διαφημίσεις, από το πόσο προβαλλόμαστε στα Media συνολικά.
Παράλληλα ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια σειρά από μεγάλα έργα στον Μπόμπολα. Δεν τα δώσαμε εμείς! Το Ποτάμι το κατήγγειλε κι όλας αυτό! Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει κάπου για ένα χρονικό διάστημα, δεν σημαίνει ότι έχει και κολλητή σχέση με κάποιον που θεωρείται διαπλεκόμενος.

Αφού το Ποτάμι χαρακτηρίζεται από θέσεις όπως πχ. η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, γιατί δεν έχει τύχει, ιδίως στη νεολαία, μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής μέχρι τώρα;

Γιατί απλά ο κόσμος θέλει αυτές τις παρατάξεις. Είναι θέμα νοοτροπίας. Όταν ένας φοιτητής με το που γραφτεί σε μια παράταξη, έχει βοήθειες, παίρνεις τις σημειώσεις του κτλ., είναι εύκολα εξηγήσιμο γιατί τα θέλει όλα αυτά. Εμείς είμαστε κατά όλων αυτών.
Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και απόψεων για όλα τα θέματα και όχι ένας χώρος που θα πρέπει οι νέοι να κλείνονται κάπου πολιτικά. Αν το σκεφτείς, είναι κακό αν το δούμε συμφεροντολογικά για το Ποτάμι, καθώς αν διέθετε φοιτητική παράταξη, θα είχε μεγαλύτερο έρεισμα στην κοινωνία. Όμως είναι όλα θέμα νοοτροπίας.

Θεωρείς ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα νεολαίας;   

Φυσικά. Έχουμε πολλούς νέους στις τάξεις μας παρόλα αυτά! Όλοι αυτοί κάτι θετικό βλέπουν και έρχονται.

Το όραμα του Στ. Θεοδωράκη είναι να υπάρχει ένα καλύτερο περιβάλλον

Ποιο είναι το στίγμα που επιθυμεί να αφήσει ο Στ. Θεοδωράκης στην πολιτική ζωή της χώρας;

Μιλώντας προσωπικά για τον Σταύρο, θα πω ότι είναι ένας άνθρωπος ονειροπόλος, ρομαντικός και οραματιστής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα βράδυ, λίγες ημέρες πριν καταθέσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, πέταξα ένα ταπερ πλαστικό με κάτι αποφάγια. Ανοίγει τον κάδο να πετάξει κάτι δικό του και όταν βλέπει το ταπερ, μας είπε ότι δεν πρέπει να το πετάμε εκεί. Το όραμά του είναι στην καθημερινότητά μας να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για να κάνουμε αυτά που απαιτούνται για ένα καλύτερο περιβάλλον. Και όχι μόνο γι’ αυτό καθαυτό με την έννοια της οικολογίας. Μιλάμε και για περιβάλλον οικονομικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό το συνέδριό μας θα είναι οικολογικό!

Σε λίγους μήνες θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Τι σκοπεύει να κάνει τελικά το Ποτάμι;

Το Ποτάμι θεωρεί ότι το «κακό» δεν είναι τα Σκόπια, είναι η σχέση μας με την Τουρκία και η πολιτική που εκφράζει η Ρωσία. Αυτός είναι τώρα ο κίνδυνος που υπάρχει. Τα Σκόπια μέσα στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερο χρόνο μέσα στην Ε.Ε, θα χτίσουν μια συμμαχία για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχουμε μεγάλους οικονομικούς δεσμούς μαζί τους.  Αυτά δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε έτσι απλά. Η συμφωνία δεν είναι άριστη, αλλά μια καλή συμφωνία αν λάβει κανείς υπόψη του τα πλαίσια συζήτησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια συμφωνία η οποία ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε στην Ε.Ε ότι ήταν καλή. Επομένως πρέπει να αφήσουμε τους μικροπολιτικούς εγωισμούς και να δούμε το πρόβλημα και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Tα Σκόπια καλώς ή κακώς, τα αποκαλούν Μακεδονία όλοι εκτός από εμάς. Έπρεπε να είχε γίνει κάτι διαφορετικό δεκαετίες πριν. Τώρα μοιάζει και είναι κάτι τετελεσμένο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το σημαντικό είναι να κοιτάξουμε τις συμμαχίες μας και να κοιτάξουμε πως θα προστατευτούμε γιατί έρχονται περίεργες μέρες στις διεθνείς μας σχέσεις. Το περιβάλλον έτσι κι αλλιώς είναι αβέβαιο. Οπότε να προχωρήσουμε βάσει αυτής της σκέψης.
Το Ποτάμι θα ψηφίσει ναι σε αυτήν την συμφωνία, γιατί αυτό το θεωρεί εθνικό καθήκον.

Τι θεωρείται προοδευτικό σήμερα στην κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία;

Προοδευτικό θεωρώ το να μην εμμένουμε στο παρελθόν. Στις λύσεις του παρελθόντος, στις απόψεις του παρελθόντος, στις ιδεολογίες του παρελθόντος και να κοιτάζουμε στα μάτια το μέλλον.


Μίλησε μας τώρα για το τι έχεις σπουδάσει και για τη μέχρι τώρα εργασιακή σου εμπειρία

Έχω τελειώσει κοινωνική θεολογίας στο ΕΚΠΑ, έχω κάνει διαχείριση κινδύνων και εσωτερικό έλεγχο σε ορκωτούς λογιστές, έδωσα κατατακτήριες και κάνω κοινωνιολογία στην Πάντειο και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου στην ελληνική και ευρωπαϊκή σύγχρονη κοινωνία.
Από εργασιακή εμπειρία να πω ότι έχω δουλέψει σε διαφορετικές δουλειές. Από πλασιέ μέχρι δημοσιογράφος, γραμματέας διοίκησης, πωλήτρια πολλά χρόνια. Γενικότερα, τα διαστήματα που έχω μείνει άνεργη, ήταν κυρίως επιλογή μου.

Που μένεις;

Μέχρι πρόσφατα έμενα στον Πειραιά, αλλά τώρα μετακόμισα Εξάρχεια. Η απόσταση μέχρι εδώ ήταν πολύ μεγάλη, γι αυτό.

Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή- άβατο, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι;

Την αγαπώ αυτήν την περιοχή, θεωρώ ότι έχει μια πολύ θετική αύρα. Υπάρχει μια ωραία και μοναδική ταυτότητα εκεί. Από εκεί και πέρα πάντα υπάρχουν και αρνητικά. Δηλαδή πρέπει πιστεύω να διαχωρίσουμε την ταυτότητα των Εξαρχείων με το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να έχει το δικαίωμα να πηγαίνει και να καταστρέφει, να βρωμίζει και να συμπεριφέρεται άσχημα σε έναν τόπο. Αυτό θα έπρεπε να οριοθετηθεί κάπως.
Προσωπικά υποστηρίζω πολύ τις πρωτοβουλίες που παίρνουν οι κάτοικοι. Η αυτοδιαχείριση είναι καλή και απαραίτητη πολλές φορές. Όμως ταυτόχρονα υποστηρίζω ότι τα Εξάρχεια δεν πρέπει να αποτελούν άβατο. Υπάρχει άλλωστε Α.Τ Εξαρχείων και κατά καιρούς θα μπορούσε να επέμβει όταν τα πράγματα εκτροχιάζονται. Να μην είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Όμως προσωπικά μέχρι τώρα δεν μου έχει συμβεί τίποτα αρνητικό, ποτέ.







Eπιμέλεια: Γιάννης Διαμαντής, Μίμης Κυριακού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.