Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Σύγκρουση ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Σύγκρουση ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες - Media
Η περιβόητη "γ' Αξιολόγηση" δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Κεφάλαιο», είναι πολύ πιθανό οι διαδικασίες της να προκαλέσουν νέο ισχυρό κύκλο αναταραχών που θα μπορούσαν να είναι και η αιτία αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα πολύ πριν από το τέλος του.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η διαφαινόμενη αναταραχή θα έχει σημείο αναφοράς το πλέον ευαίσθητο στοιχείο της οικονομίας, το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ΔΝΤ θα επιστρέψει στις διαδικασίες της αξιολόγησης του προγράμματος με ισχυρά αυξημένες απαιτήσεις, πέραν των εργασιακών και στον τραπεζικό τομέα.
Ειδικά θα θέσει σαν άμεσα απαιτητό το θέμα της εκ νέου κεφαλαιακής ενίσχυσης των συστημικών τραπεζών σαν αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που διατηρεί για την κεφαλαιακή τους κατάσταση, εξού και η απαίτησή του για επικαιροποιημένη επανεξέταση του ενεργητικού των τραπεζών (AQR).
Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται περί τα 10 δισ. ευρώ κεφαλαιακή ενίσχυση!
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτό είναι το σημείο μετωπικής "ρήξης" με την ΕΚΤ, η οποία αφενός απορρίπτει τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ απαντώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλυφθεί από πλευράς εποπτείας από τις ισχύουσες διαδικασίες stress tests που έχουν προηγηθεί και αφετέρου δεν αναγνωρίζει την "υπερεποπτεία" του Ταμείου πάνω στις δικές της υπηρεσίες και όργανα (SSM)...

Πηγή: Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.