Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι οι αριθμοί



Κόντρα στο Μαυροβούνιο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε βάσει αριθμών τα... πάντα. Δεν ήταν – και δεν είναι – όμως αυτός ο λόγος που αλλάζει τα δεδομένα. Και για να το καταλάβει αυτό κάποιος πρέπει να δει πέρα από τους αριθμούς.

Το Μαυροβούνιο αποτέλεσε το πρώτο πραγματικά δυνατό τεστ για την Εθνική Ανδρών. Κατά σύμπτωση, ήταν και το παιχνίδι που είδαμε για πρώτη φορά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ στην προετοιμασία. Και χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να θυμηθεί ο κόσμος γιατί ο σταρ των Bucks αλλάζει τα δεδομένα.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως όταν ένας παίκτης έρχεται με τις “δάφνες” του All Star και το βραβείο του “Πιο βελτιωμένου παίκτη του ΝΒΑ” ανά χείρας, όπως δηλαδή ο Γιάννης, είναι δεδομένο ότι θα κάνει την διαφορά. Και δεν θα έχει άδικο. Το θέμα όμως είναι με ποιον τρόπο κάνει την διαφορά αυτός ο παίκτης και – το κυριότερο – ποια είναι τα πράγματα που κάνει και ΔΕΝ φαίνονται στην στατιστική. Ακόμα και αν κάθε κίνησή του στο παρκέ μοιάζει να καταγράφεται.

Πέρα από τους αριθμούς



Η Εθνική Ανδρών τα βρήκε... σκούρα κόντρα στο μαχητικό Μαυροβούνιο. Χρειάστηκε πραγματικά να παλέψει για να κερδίσει τελικά με 83-81. Στο τέλος του αγώνα η στατιστική έδειξε ότι ο Γιάννης είχε 20 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κόψιμο σε 23 λεπτά συμμετοχής. Κοινώς, ακόμα και αν κάποιος δεν είχε δει το παιχνίδι καταλάβαινε ότι ο ΝΒΑερ φόργουορντ έκανε την διαφορά. Αν όμως δεν είχε δει τον αγώνα δε θα μπορούσε να καταλάβει την επίδρασή του στο παιχνίδι.
Ο Γιάννης έπαιξε κυρίως ως σμολ φόργουορντ. Ούτε λίγο-ούτε πολύ όμως πέρασε και από τις 5 θέσεις της πεντάδας κι ας βρισκόταν συνήθως παρέα με δύο γκαρντ στο παρκέ. Στο τελευταίο τρίλεπτο έπαιξε σέντερ στην άμυνα και πάουερ φόργουορντ στην επίθεση. Πόσταρε τους κοντύτερους αντιπάλους του, έπαιξε στα πόδια τους ψηλότερους αντιπάλους του. Δεν πίεσε καταστάσεις. Έψαξε τον ελεύθερο συμπαίκτη. Όταν χρειάστηκε, έβαλε τα σουτ που έπρεπε. Στην άμυνα, έπαιξε ακόμα και τον ρόλο του... λίμπερο, αφού θεωρητικά είχε χρεωθεί παίκτη, αλλά πρακτικά βρισκόταν κοντά στο καλάθι για να αποτρέψει διεισδύσεις με τα μακριά του χέρια.
Οι αριθμοί του Γιάννη δείχνουν απλώς ένα μέρος της επίδρασής του στο παιχνίδι. Δεν δείχνουν όμως ότι όλη η άμυνα των Μαυροβούνιων ήταν επικεντρωμένη πάνω του επειδή είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ένας σταρ του ΝΒΑ που ΑΠΑΙΤΕΙ την προσοχή της άμυνας. Οι αριθμοί δεν δείχνουν ότι σε μία από τις κρισιμότερες φάσεις του αγώνα έπαιξε Πικ εν Ρολ με τον Πρίντεζη και “χτύπησε” στην αλλαγή τον πιο αργό Βούτσεβιτς. Δεν δείχνουν ότι στην όψη του οι Μαυροβούνιοι απέφευγαν να πάνε προς το καλάθι. Δεν δείχνει ότι άλλαξε όλο το μομέντουμ του αγώνα όταν σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων έκανε μία τάπα στη μία πλευρά του παρκέ και ένα κάρφωμα στην άλλη. Ή πως όταν στο φινάλε της τρίτης περιόδου και ξεκίνημα της τέταρτης μοιράστηκε το παρκέ με 4... καμικάζι (Σλούκα, Παππά, Θανάση Αντετοκούνμπο και Αγραβάνη) η ομάδα έκρυψε τη μπάλα, αφού σε εκείνο το σημείο μπόρεσε για πρώτη φορά να χτίσει μία διαφορά 8 πόντων. Αυτή όμως είναι η “μαγεία” του Γιάννη: Οι αριθμοί του να είναι εξαιρετικοί και ταυτόχρονα να μη μπορούν να δείξουν όλη την επίδραση που έχει σε ένα παιχνίδι.

Bigger, stronger, faster... wiser



Το γεγονός ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κάνει άλματα στην πρόοδό του αυτά τα χρόνια είνα πασιφανές. Το ταλέντο του και το κορμί του τον έχουν κάνει σταρ στο ΝΒΑ. Αυτό όμως που τον έχει κάνει έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο είναι το μυαλό του, το οποίο “ρουφάει” κάθε πληροφορία και τον βοηθάει να βλέπει πράγματα που μέχρι πέρυσι δεν έβλεπε.
Στις ΗΠΑ λένε πως όταν ένας παίκτης εξελίσσεται, το παιχνίδι γίνεται πιο “αργό” για αυτόν. Μπορεί να δει φάσεις να συμβαίνουν πολύ νωρίτερα από τους άλλους και να κινηθεί ανάλογα. Δεν πανικοβάλλεται και αφήνει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν. Και αυτά είναι πράγματα που έχει δείξει ο Γιάννης όλη την σεζόν φέτος ότι μπορεί να τα κάνει, για αυτό και έκανε αυτό τη μετάβαση από “εξαιρετικός παίκτης” σε “Σούπερ σταρ”.
Κατά τους Αμερικάνους, ο Γιάννης είναι πράγματι “bigger, stronger, faster” (μετάφραση: πιο μεγάλος, πιο δυνατός, πιο γρήγορος). Πάνω από όλα όμως είναι “wiser” (μετάφραση: σοφότερος). Και όταν συνδυάζει κάποιος αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά δε μπορεί παρά να αλλάξει τα δεδομένα για μία ομάδα. Όπως ακριβώς κάνει ο σταρ των Bucks σε αυτή την Εθνική. Ανεξάρτητα από την θέση που παίζει και τι λένε οι αριθμοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.