Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Βιρτζίνια: Συγκρούσεις εθνικιστών με αντιρατσιστές - Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές, σκοτώνοντας έναν

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, όπου όχημα έπεσε πάνω σε ομάδα διαδηλωτών, μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός και η κατάσταση των τραυματιών.

Σύμφωνα με το CBS News, η τοπική αστυνομία έκανε αρχικά λόγο για τέσσερις τραυματίες μετά την επίθεση του αυτοκινήτου στους αντιρατσιστές, ενώ ο ανταποκριτής του καναλιού στην περιοχή ανέφερε ότι είδε έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Οι τραυματισμοί τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ποικίλλουν από ελαφρείς μέχρι επικίνδυνοι για την ζωή τους. 

Λίγο αργότερα, μέσω Twitter, ο κυβερνήτης της πολιτείας έκανε γνωστό ότι οι τραυματίες είναι τουλάχιστον έξι, ενώ εν συνεχεία ο αριθμός τους ανέβηκε στους 19, σύμφωνα με πληροφορίες από νοσοκομειακές πηγές.

Η θλιβερή είδηση ωστόσο ήρθε από τον δήμαρχο της πόλης, Μάικ Σίγκνερ, που ανακοίνωσε, μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ένας άνθρωπος εξέπνευσε, μετά την επίθεση του αυτοκινήτου στους διαδηλωτές.

Μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είδε τραυματισμένους ανθρώπους πεσμένους στο οδόστρωμα, άλλους να κλαίνε, ενώ ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στην περιοχή.

«Περπατούσαμε στον δρόμο, όταν ένα αυτοκίνητο, μαύρο ή γκρι, έπεσε πάνω μας. Παρέσυρε όλο τον κόσμο. Κατόπιν έκανε όπισθεν, τραυματίζοντας και άλλους. Εκεί πίσω είναι ένα κορίτσι, προσπαθούν να το επαναφέρουν» αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ένα κορίτσι που κείτεται στο έδαφος έχει ακρωτηριαστεί. Ήταν εσκεμμένη ενέργεια, σκόπιμα έκανε όπισθεν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το παρακάτω σοκαριστικό βίντεο επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του...







 
Νωρίτερα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ λευκών εθνικιστών και αντιδιαδηλωτών, την ώρα που η τοπική αστυνομία και ο κυβερνήτης κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης






Η πορεία των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης εμποδίστηκε από τις ομάδες των αντιδιαδηλωτών, ενώ η τοπική αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει, κάνοντας χρήση χημικών, όταν οι δύο αντίπαλες πλευρές συγκρούστηκαν σώμα με σώμα.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και, παρά την σοβαρότητα των τραυμάτων τους, η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Αρκετοί ακόμα τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον μία σύλληψη.

Σε αυτό το κλίμα έντασης, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πρόκλησης σοβαρότερων επεισοδίων, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές κράδαιναν όπλα. Η οπλοκατοχή επιτρέπεται από τον νόμο στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

Μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν, λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη διαδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου όπου θα γινόταν. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε προσαγωγές προσώπων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού, υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ, κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση και ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Οι Αρχές φοβούνταν ότι χιλιάδες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ακτιβιστές αντιφασιστικών οργανώσεων θα έρχονταν σε αντιπαράθεση σε αυτή την εκδήλωση, που ονομάστηκε «Unite the Right Rally».

Τα επεισόδια στη Βιρτζίνια προκάλεσαν μάλιστα και την παρέμβαση της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Σε μήνυμά της στο Twitter, έγραψε: «Η χώρα μας ενθαρρύνει την ελευθερία του λόγου, αλλά ας επικοινωνήσουμε χωρίς μίσος στις καρδιές μας. Κανένα καλό δεν βγαίνει από την βία».




Λίγο αργότερα, με δική του ανάρτηση στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε τη βία και το μίσος, καλώντας τους Αμερικανούς να είναι ενωμένοι.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δηλώσεις, καταδικάζοντας εκ νέου τις βίαιες ταραχές, χωρίς να θέλει ωστόσο να αποδώσει ευθύνες στους ακροδεξιούς ή τους αντιρατσιστές διαδηλωτές, με τους οποίους συνεπλάκησαν.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές» τόνισε ο Τραμπ από το Μπέντμινστερ (Νιου Τζέρσεϊ), όπου βρίσκεται σε διακοπές.

«Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δεν συνέβη εδώ και πολύ καιρό» τόνισε.

«Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.




Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/704853/haos-sti-virtzinia-me-sugrouseis-ethnikiston-kai-adiratsiston-ohima-epese-pano-se-diadilotes/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.