Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Και στην Παιδεία διαφωνούν σε όλα!…

Καμία ελπίδα συνεννόησης από πρωθυπουργό και αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ζήτησε επανεκίννηση και περισσότερη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια, επέμεινε στην επαναφορά του ασύλου και τόνισε πως «σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων».
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι με τις προωθούμενες στο ν/σ αλλαγές διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία των ιδεών και υπογράμμισε πως στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι εντάσεις πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Για τα Συμβούλια διοίκησης είπε ότι καταργούνται γιατί «έκαναν τη βρώμικη δουλειά ξεριζώνοντας ανεπιθύμητες διοικήσεις. Απέρριπταν όσους ήταν αντίθετοι με την πολιτική της τότε κυβέρνησης»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα το καταργήσει, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, επισημαίνοντας πως οι προωθούμενες αλλαγές υποβαθμίζουν τα Πανεπιστήμια, καθώς επανέρχεται ο αναχρονισμός του ασύλου και του κρατισμού. «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα Πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αλ. Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο – Η ΝΔ οραματίζεται ένα… ακαδημαϊκό Survivor
Στην κατάργηση του σημερινού νομικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο επέμεινε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία των ιδεών. Δεν έλυσε, τόνισε, το πρόβλημα η κατάργηση του ασύλου, το ενέτεινε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρήκε η κυβέρνησή του στα Πανεπιστήμια: «Βρήκαμε πανεπιστήμια φορτωμένα με ανθρώπους άλλοτε ικανούς, από τους οποίους ζητήθηκε να παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ και σε άλλες περιπτώσεις με ελάχιστες γνώσεις. Τα συμβούλια διοίκησης δεν φτιάχτηκαν εν τέλει για να έχουν συμβουλευτικό ρόλο, αλλά για να κάνουν την βρώμικη δουλειά των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να ξεριζώνουν ανεπιθύμητες διοικήσεις. Είχαν το δικαίωμα ακόμη και να απορρίπτουν υποψηφιότητες για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων!»
Για το άνοιγμα των σχολείων: «Κάναμε αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: «Να ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα στην ώρα τους, με βιβλία και να έρχονται οι δάσκαλοι και καθηγητές στην ώρα τους, όχι τον Δεκέμβρη. Μας κάνατε κριτική περί ανικανότητας. Μακάρι να ήσασταν κ εσείς τόσο ανίκανοι και να ανοίγατε τα σχολεία στην ώρα τους».
Για τα συμβούλια διοίκησης: «Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια. Στοιχειώδης κίνηση σεβασμού. Μας κατηγορείται για κρατισμό ενώ εσείς υπερασπιστήκατε τον πιο αντιδημοκρατικό θεσμό στον εκπαιδευτικό χώρο. Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν τα πανεπιστήμια να συνδέονται μεταξύ τους αλλά και μες τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των μικρών κοινωνιών. Έτσι θα έρθει η πρόοδος».
Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κύριος Μητσοτάκης οραματίζεται συνθήκες… ακαδημαϊκού Survivor. Λέμε όχι στη ζούγκλα, ναι στην αξιολόγηση. Οραματίζεται πανεπιστήμια στην αρένα του ανταγωνισμού. Ο ένας να τρώει τον άλλον και όποιος επιβιώσει».
Για τα δίδακτρα των Μεταπτυχιακών: «Σταματάμε τη φάμπρικα υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Συχνά ορίζονται με όρους αγοράς και όχι με βάση το πραγματικό κόστος του κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται από μεταπτυχιακό πρόγραμμα αν αποδεδειγμένα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα τέλη φοίτησης. Για πρώτη φορά θέτουμε όρους για την δωρεάν φοίτηση όσων έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη φοίτησης. Ξέρω, θα διαφωνείτε εσείς στη Νέα Δημοκρατία».
Για το φοιτητικό κίνημα: «Δεν το φοβόμαστε. Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Στη δευτερογία του, ο πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τις «τροπολογίες της τελευταίας στιγμής», αναφέροντας πως «όταν αυτό εκστομίζεται από την πλευρά της ΝΔ που κυβέρνησε τον τόπο τα προηγούμενα έτη, ακούγεται υποκριτικό. Ξεχάσατε ότι νομοθετούσατε σχεδόν αποκλειστικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Το 2014 είχατε νομοθετήσει περίπου 270 τροπολογίες τελευταίας στιγμής. Εμείς το 2016 έχουμε περισσότερες, ναι. Αλλά και περισσότερα νομοσχέδια. Εμείς κάποτε φέραμε τροπολογία για την 13η σύνταξη, εσείς φέρατε για την ασυλία στους τραπεζικούς που διαχειρίστηκαν τα θαλασσοδάνειά σας».
«Το σχολείο είναι πάρεργο των φροντιστηρίων. Και αυτό δημιουργεί εμπόδια στα παιδιά της δυτικής Αττικής στα οποία αναφερθήκατε, τα οποία δεν πείθετε ότι νοιάζεστε γι αυτά. Τι κάνατε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;»
Για τις Εξεταστικές Επιτροπές: «Από τότε που έκλεισε η αξιολόγηση, δίνετε την αίσθηση ότι είστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Μέσα σε 1,5 μήνα έχετε ζητήσει 3 εξεταστικές επιτροπές: για Καμμένο, Βαρουφάκη και Μαδούρο! Είναι εξαιρετικό ρεκόρ. Μία εξεταστική κάθε 15 μέρες! Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα για σημαντικά ζητήματα του παρόντος. Ζητήσατε από τα στελέχη σας να μην παρευρεθούν στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη. Φτάσατε στο σημείο στα γενέθλιά μου αντί ευχές να μου απευθύνεται ύβρεις,, μέσω μια γελοιογραφίας. Τα νεύρα δεν θα οδηγήσουν σε καλό»
«Κύριε Τσίπρα, χρειάζεστε επειγόντως διακοπές», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνέχισε σε επιθετικό ύφος: «Θυμίζω, κύριε Τσίπρα, ότι οι τροπολογίες στις οποίες αναφέρεστε, στην πλειοψηφία τους είναι ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής που περνάτε για να εξυπηρετήσετε την πελατεία σας».
«Δεν έχετε το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Δεν το έχετε γιατί οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων συνοικιών της χώρας πληρώνουν τις επιπτώσεις της δικής σας πολιτικής, πότε επισκεφτήκατε για τελευταία φορά τη Δυτική Αττική; Θα σας συνιστούσα να κάνετε μια βόλτα στο Μενίδι και τις γύρω περιοχές. Αρκετά με αυτή την καραμέλα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.