Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Κόντρα Θάνου-ΝΔ: Ανειλικρινής η κριτική που μου κάνουν – Άξια τα οδοιπορικά της

Αποτέλεσμα εικόνας για Κόντρα Θάνου-ΝΔ: Ανειλικρινής η κριτική που μου κάνουν – Άξια τα οδοιπορικά της
Στην αντεπίθεση περνά η Βασιλική Θάνου για την κριτική που δέχτηκε μετά την τοποθέτηση της ως προϊστάμενη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 η κ. Θάνου εξηγεί ότι αποδέχτηκε τον πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει την διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του γραφείου του, καθώς επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει την εμπειρία της από μια κρατική, θεσμική θέση και αποπειράται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υπογραμμίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα «πελατειακών σχέσεων» καθώς δεν πρόκειται να λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες της: «Φανταζόμουν ότι θα υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, οι οποίες είναι πάντα από τα ίδια πρόσωπα, αυτό όμως δεν θα το σχολιάσω παραπάνω. Αποδέχτηκα τον πρόταση του πρωθυπουργού για να αναλάβω την διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργικού γραφείου διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας».
Μάλιστα, η κ. Θάνου περνά στην αντεπίθεση αναφέροντας για όσους της άσκησαν κριτική, πως τους φοβίζει η συγκεκριμένη συνεργασία και εκφράζει την άποψη πως «ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων δεν δικαιούνται να κάνουν αυτή την κριτική καταλογίζοντας  «ανειλικρίνεια και δήθεν αγωνία» στην ΝΔ, λέγοντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες τοποθετήσεις:
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι τους είναι πολύ ενοχλητικό ή ότι τους φοβίζει η συνεργασία γιατί απέδειξα και από την προηγούμενη θητεία μου ότι έδωσα μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, την οποία κάνει και η κυβέρνηση ίσως για άλλους λόγους, δεν μπορώ να μπω στο δικό τους μυαλό. Θεωρώ ότι ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων δεν δικαιούνται να κάνουν αυτή την κριτική. Είναι τελείως ανειλικρινής η κριτική αυτή που κάνουν. Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός (σ.σ. ο Παναγιώτης Πικραμμένος).
Ή ο τότε εν ενεργεία Αρεοπαγίτης και εν ενεργεία πρόεδρος των δικαστών παραιτήθηκε και την επομένη μέρα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012 και μάλιστα τότε έκανε και δηλώσεις η ΝΔ ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την Δικαιοσύνη. Τώρα το τότε «ενδιαφέρον» μετατρέπεται σε «αγωνία» δήθεν για το ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία.
Επίσης θεωρώ ότι είναι ανειλικρινείς οι δηλώσεις δυο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας διότι ήταν τότε μέλη της κυβέρνησης επί Γ. Παπανδρέου όταν ο τελευταίος διόρισε προϊστάμενο νομικού του γραφείου λίγες μέρες μετά την συνταξιοδότησή του τον αντιπρόεδρο του ΣΤΕ κο Σταυρόπουλο. Τότε λοιπόν όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις αλλά έλεγαν ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούν τις γνώσεις και την εμπειρία των δικαστικών».
Παράλληλα η Βασιλική Θάνου υποστήριξε ότι μπορεί να γίνεται κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης: «Όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται. Η κριτική αυτή από πλευράς πολιτικών είναι ότι δεν μπορούν να μπουν και στη θέση δικαστών. Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)».
Τέλος, αναφερόμενη στην κόντρα κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, η κα. Θάνου υπερασπίστηκε τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αν και τόνισε πως οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι «απρεπείς».

Νέα Δημοκρατία: Άξια τα οδοιπορικά της

Στις δηλώσεις της Βασιλικής Θάνου για τον διορισμό της στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού απάντησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ.
«Η σύμβουλος του πρωθυπουργού κυρία Θάνου δίνει δείγματα γραφής στον προϊστάμενό της και επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της με επιθέσεις εναντίον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», αναφέρει στην ανακοίνωση του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της. Ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την Κυβέρνηση έχει δράσει», συμπληρώνει και καταλήγει: «Άξια τα οδοιπορικά της…».
Η κα. Θάνου σε συνέντευξη της στον Alpha 98.9 καταλόγισε «ανειλικρίνεια και δήθεν αγωνία» στα πολιτικά κόμματα εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.
«Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Ποτάμι: Πολιτική συναλλαγή και πελατειακή σχέση η τοποθέτηση της

Mε τη φράση «Ο δικαστής όχι μόνο πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αλλά πρέπει να φροντίζει να το δείχνει κιόλας», το Ποτάμι σχολίασε τις δηλώσεις της επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.
Σε ανακοίνωσή του, του Ποτάμι επισημαίνει ότι «η κυρία Θάνου λέει ότι «ουδείς δικαιούται να καταλογίζει συναλλαγή ή πελατειακή σχέση μεταξύ της ίδιας και της κυβέρνησης». Πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η ανάδειξή της στη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν κυβερνητική επιλογή, όταν λειτούργησε ως κυβερνητικός υποστηρικτής κι όταν την επομένη της συνταξιοδότησή της και ύστερα από τη γενική κατακραυγή δεν παρατάθηκε η παραμονή της στο δικαστικό Σώμα, διορίστηκε επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού; Όλα αυτά τι δείχνουν»;
«Όλα αυτά δεν δείχνουν πολιτική συναλλαγή και πελατειακή σχέση και μάλιστα όταν η κυρία Θάνου ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Αρείου Πάγου; Γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι η συμφωνία έκλεισε τις λίγες μέρες που μεσολάβησαν από την αποχώρησή της», προσθέτει το Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.