Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου, Θεατρικού Έργου για παιδιά και Νέων Θεατρικών Συγγραφέων 2016.
Συγκεκριμένα, το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2016 απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Αγάπη» (A soldier named Love) του Δημήτρη Σδρόλια, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς απονέμεται στο έργο «Καμία ανάγκη ή Πορσελάνινες βουκολικές φιγούρες βόσκουν αμέριμνες» του Παρασκευά Πέτρου και το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, στο έργο «Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα» της Χρηστίνας Καραβεζύρη.
Αναλυτικά, τα βραβεία απονέμονται ως εξής:

Διαγωνισμός Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου, αποτελούμενη από τους κκ Νίκο Διαμαντή ως πρόεδρο, Αμαλία Κοντογιάννη, Ειρήνη Πιττακή, Έρι Κύργια και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ως μέλη, αξιολόγησε τα 55 έργα που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό και απονέμει ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου έτους 2016, στο έργο «Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ (A soldier named Love)» του Δημήτρη Σδρόλια, το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Thelonius Monk» με το εξής σκεπτικό:
«Η Επιτροπή επισήμανε ότι οι αρετές του εν λόγω θεατρικού έργου αφορούν τόσο στην πρωτοτυπία του θέματος, όσο και στην ανάπτυξη αυτού. Ο συγγραφέας είναι σε θέση να αναδείξει έναν πολιτικό προβληματισμό χωρίς να προσφεύγει στην επικαιρικότητα και χωρίς να περιορίζεται σε ένα στενό πλαίσιο εντοπιότητας.
Η επιλογή ενός απροσδιόριστου, δυστοπικού περιβάλλοντος ενισχύει την εμβέλεια του έργου, ενώ και το πλάσιμο των χαρακτήρων, τόσο του κεντρικού πρωταγωνιστή, όσο και των δορυφορικών αυτού ρόλων, είναι ευφάνταστο και ολοκληρωμένο. Η κλιμάκωση της δράσης είναι σχεδιασμένη προσεχτικά, κρατώντας σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του θεατή. Οι όποιες ανιχνεύσιμες επιρροές στο ύφος γραφής μοιάζουν καλοχωνεμένες, ενώ και η συνομιλία με διαφορετικά ρεύματα και είδη (όπως παραμύθι, αρχαία τραγωδία, «in your face» κλπ) αποδεικνύεται γόνιμη. Ο συγγραφέας κατορθώνει ακόμα να ξεπεράσει τον κίνδυνο της συναισθηματολογίας και του μελοδραματισμού και να παραδώσει ένα έργο δραματουργικά στέρεο, ικανό να σταθεί σε οποιαδήποτε σύγχρονη θεατρική σκηνή».
Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Τέλος, η Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να κάνει ειδική αναφορά σε πέντε έργα ξεχωρίζοντάς τα από τα υπόλοιπα, τα οποία διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα, τόσο στη θεματική τους όσο και στο θεατρικό χειρισμό τους.
Πρόκειται για τα έργα: «Η Καραγκιόζενα στους δράκους» του Αυγερινού Φραγκούλη το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ενιπέας», «Το λευκό του μολύβδου» του Ιωάννη Κλωνάτου το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «albatros», «Φυλλάδια αντί στεφάνων» του Παναγιώτη Γκούβερη το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αστέρω Στυλιανού», «Πορτοκάλι Γλυκό» της Αντωνίας Θεοχαρίδου το οποίο υποβλήθηκε στον διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Τόνια Θαλασσινού» και «Φρέντι» του Φοίβου Μπότση το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Corto Maltese».



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.