Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η Αυστραλία εισέρχεται σιγά-σιγά στην αγορά της ιατρικής κάνναβης

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η κάνναβη αποτελεί ένα από τα περίπου 50 εγκεκριμένα από την αυστραλιανή κυβέρνηση «μητρικά φυτά» που θα κλωνοποιηθούν για μελλοντικές καλλιέργειες ώστε να χρησιμοποιηθούν στη νεοσύστατη εγχώρια βιομηχανία της ιατρικής μαριχουάνας.

«Νομίζω ότι θα δούμε την Αυστραλία να πρωτοστατεί τόσο στη γεωργική έρευνα όσο και στην ιατρική τεχνολογία» αναφέρει ο Peter Crook, διευθύνων σύμβουλος της Cann Group Limited, ο οποίος χορήγησε την άδεια της πρώτης εμπορικής καλλιέργειας στην Αυστραλία.

Ακολουθώντας τον Καναδά, το Ισραήλ και πάνω από τις μισές αμερικανικές Πολιτείες που νομιμοποίησαν με ποικίλες προσεγγίσεις τη φαρμακευτική μαριχουάνα, η Αυστραλία έκανε γνωστές τις προθέσεις της για την ανάπτυξη εγχώριας αντίστοιχης βιομηχανίας.

Ωστόσο, το σύμπλεγμα των κανονισμών που περιορίζουν την πρόσβαση πολλών απεγνωσμένων ασθενών, όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ιατρών για την συνταγογράφηση του φαρμάκου, αποτελούν εμπόδια.

Ενώ η χρήση της μαριχουάνας για σκοπούς αναψυχής απαγορεύεται δια νόμου στην Αυστραλία, επιτρέπεται εντούτοις η ιατρική χρήση της, από τότε που έχουν εκδοθεί δώδεκα άδειες που αφορούν από την καλλιέργεια και έρευνα μέχρι τη βιομηχανοποίηση.

Τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα αυτό,έχουν εισαχθεί στο Αυστραλιανό Χρηματιστήριο, ενώ δεκάδες εκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευθεί για κλινικές δοκιμές που διερευνούν τη θεραπεία καταστάσεων όπως η επιληψία και η ανακούφιση των ασθενών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όμως, σε αντίθεση με τις αγορές που παρέχουν φιλελεύθερη πρόσβαση στους ασθενείς, η Αυστραλία έχει μια «πολύ συντηρητική κυβέρνηση» που θέλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, λέει ο Adam Miller, ιδρυτής της BuddingTech.

«Κάνουν πράγματα ακολουθώντας αυστηρά τους κανόνες, έτσι ώστε όταν έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να ικανοποιήσουν όχι μόνο την αυστραλιανή κυβέρνηση, αλλά και αυτές άλλων χωρών, όπως και τους ιατρικούς φορείς, να μπορούν να εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στις χώρες αυτές» πρόσθεσε.

Πέρυσι, ερευνητές του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ εκτίμησαν ότι μια νόμιμη εγχώρια ιατρική αγορά θα στοίχιζε, αρχικά, περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ετησίως. 

Ο κ. Μίλερ λέει ότι «η απελευθέρωση της τοπικής αγοράς απαιτεί τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών και την εκπαίδευση των ιατρών, αλλά όχι εις βάρος της ακεραιότητας της φαρμακοβιομηχανίας».

«Οποιαδήποτε νέα προϊόντα που πρόκειται να διανεμηθούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, πρέπει να περάσουν από τον ίδιο μηχανισμό που θα περνούσε οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Η κάνναβη δεν είναι διαφορετική» προσθέτει.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν τις ενδεχόμενες ευεργετικές ιδιότητες του φυτού ως προς την πραϋντική φροντίδα, την επιληψία και την σπαστικότητα, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας της ευρύτερης χρήσης της, αναφέροντας περιορισμένες επιστημονικές αποδείξεις.

«Η κάνναβη υπήρχε από την προϊστορία και αν ήταν η πανάκεια για μια ολόκληρη σειρά ιατρικών καταστάσεων, όπως υποστηρίζουν μερικοί υπερασπιστές της, τότε θα την χρησιμοποιούσαμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας (AMA), Μάικλ Γκάνον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Roy Morgan το 2015, πάνω από το 90% των Αυστραλών στηρίζουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για τους σοβαρά άρρωστους, αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι ο λόγος που αυτοί αγωνίζονται για αναγνώριση είναι το «δαιμονοποιημένο» παρελθόν.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορείτε να πάρετε τα ιατρικά οφέλη από τα κανναβινοειδή χωρίς απαραίτητα να είστε μεθυσμένοι» λέει ο Iain McGregor, ακαδημαϊκός διευθυντής του Τμήματος Έρευνας για την Κάνναβη του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.

«Μπορούμε πραγματικά να αποσυνδέσουμε τις αρνητικές από τις θεραπευτικές επιδράσεις, κάτι που επιτρέπει στους γιατρούς να καταγράφουν με περισσότερη σιγουριά αν ένα προϊόν κάνναβης δεν έχει μεθυστικές ιδιότητες».

Καθώς οι στάσεις για περισσότερη έρευνα ενθαρρύνονται, ο κ. McGregor είναι αισιόδοξος για την δυνατότητα του φυτού «να προσφέρει απίστευτη θεραπεία για μια ολόκληρη σειρά ασθενειών που σήμερα είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν»
.


Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/697658/i-australia-eiserhetai-siga-siga-stin-agora-tis-iatrikis-kannavis/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.