Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ολοκληρωμένες λύσεις για το Προσφυγικό ζήτησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας

Ολοκληρωμένες λύσεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτησε κατά τις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαγιερ, ενώ, υπονοώντας προφανώς τις επανειλημμένες αιτιάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς για κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής της Μεσογείου, απέρριψε ως αναποτελεσματικές τις προτάσεις για στεγανά και κλειστά σύνορα.

Όπως επισήμανε ο Γερμανός πρόεδρος, κάποιος που επιδιώκει αλλαγές σε αυτή τη διαδρομή η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον, θα πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα ως προς τη συγκεκριμένη διαχείριση, ενώ, όπως είπε, είναι ολοφάνερο ότι στους πρόσφυγες που έρχονται από τη Μεσόγειο θα πρέπει να δοθούν τα κίνητρα για να παραμείνουν στην πατρίδα τους.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα με τις εικασίες ως προς ενδεχόμενο κλείσιμο από αυστριακής πλευράς των συνόρων της χώρας προς την Ιταλία στο "Πέρασμα Μπρένερ", σημειώνοντας πως κάποιες ενέργειες της αυστριακής κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν μόνον "θεωρητικά μέτρα προετοιμασίας για μία ακραία περίπτωση που μακροπρόθεσμα δεν διακρίνεται στον ορίζοντα".

Στις δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους, οι πρόεδροι των δύο γειτονικών χωρών απεύθυναν προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να μην αγνοήσει την "δύσκολη κατάσταση" στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς, σύμφωνα με τον Γερμανό πρόεδρο "η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια διασφαλίζεται μόνον εάν εξακολουθεί να υπάρχει η προοπτική για την Ευρώπη".

Οι δύο πρόεδροι, τόνισαν ιδιαίτερα τη στενή φιλική σχέση ανάμεσα στις χώρες τους, ενώ δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου και των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία στις 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαγιερ δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη ανακούφιση που είχαν εκφράσει οι ηγεσίες στην Ευρώπη, μαζί με εκείνη στο Βερολίνο, όταν ανακοινώθηκε η νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου (ΣΣ έναντι του υποψηφίου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ).



Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/697300/olokliromenes-luseis-gia-to-prosfugiko-zitise-o-omospondiakos-proedros-tis-germanias/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.